INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

tűzifa

fakitermelés

ukrajna

25 November 2020, Hessen, Dannenrod: A lumberjack cuts up freshly felled trees in the clearing cutting edge in the forest. The police continue to clear the forest in Dannenrod, Hesse. Numerous activists are waiting here in tree houses to stop the clearing work for the controversial Autobahn 49. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by Boris Roessler/picture alliance via Getty Images)

Átállás fafűtésre - Kijött Orbán Viktor rendelete a fakitermelés könnyítéséről

Infostart

„A veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról” címmel új kormányrendelet látott napvilágot.

A legfrissebb Magyar Közlönyben olvasható, Orbán Viktor miniszterelnök által szignózott rendelet kimondja, hogy „a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni”.

Mindez bővebben azt jelenti, hogy védett természeti területen:

  • Idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújításakor – a természet védelméről szóló törvényben foglaltaktól eltérően – nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás, fogalmaznak, „természetes úton is elvégezhető.”
  • Az őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásoktól immár mentesen végezhető.
  • A törvény mellékletében felsorolt állami erdészeti társaságok által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat pedig hatósági engedély nélkül alakítható ki.

A Hvg.hu megjegyzi: a rendelet többször is szót ejt arról, hogy egy velünk szomszédos országban, vagyis Ukrajnában fegyveres konfliktus áll fenn, és hogy a humanitárius katasztrófának Magyarországon is vannak következményei, amiket el kell hárítani.

Korábban szó volt az iskolai kazánok felújításáról, létesítéséről a kormányzati "rezsiharc" részeként. A fafűtés újbóli előtérbe kerüléséről ITT olvashat részletesebben.

Nyitókép: Photo by Boris Roessler/picture alliance via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018