INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

fakitermelés

tűzifa

elkh

mmte

Erdőkitermelés: az ELKH Ökológiai Kutatóközpont is kifejezte aggodalmát, de nem minden kritikával ért egyet

Erdőkitermelés: az ELKH Ökológiai Kutatóközpont is kifejezte aggodalmát, de nem minden kritikával ért egyet

Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, ami erdőgazdálkodási szempontból sem kedvező – így vélekedik a tűzifa-kitermelés szabályainak enyhítését célzó rendelkezésekről az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja.

Alapvetően az, hogy növeljük a tűzifa-kitermelést, elfogadható a jelenlegi helyzetben, kezdte az InfoRádiónak adott interjúját Ódor Péter erdőökológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos tanácsadója. Szerinte a múlt héten megjelent kormányrendelettel a legnagyobb probléma az, hogy a védett területeken őshonos fafajú erdőkben is alkalmazhatóvá teszi a tarvágást, kiterjesztett területi hatállyal (3 helyett 5 hektáron).

Ódor Péter reméli, hogy a fakitermelés szabályainak enyhítését célzó kormányrendelet hatására nem alakulnak majd ki nagy kiterjedésű tarvágások a védett területeken, hiszen ez a természeti értékek jelentős csökkenéséhez vezetne. Hozzátette: emellett

nagyon sok olyan kritika éri a rendeletet, ami nem megalapozott.

Példaként említtette, hogy ettől még az erdőterület nem fog csökkenni, mert ezeket – bár sok esetben nem magról, hanem sarjaztatással, de – felújítják. A szakértő szerint az sem vitás, hogy az éves növekedésnél rendszeresen kevesebb fát termelnek ki (körülbelül a felét) az erdőgazdálkodók. Vagyis a tűzifaigényeket a jelenleg meglévő gazdálkodási keretek mellett is lehet pótolni. Szerinte ennek hátterét a nem védett területen található, rövid vágásfordulóval kezelt idegenhonos állományok, például az akácosok intenzívebb használatával kellene megoldani.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Erdőkitermelés: az ELKH is kifejezte aggodalmát, de nem minden kritikával ért egyet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018