eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Erdőkitermelés: az ELKH Ökológiai Kutatóközpont is kifejezte aggodalmát, de nem minden kritikával ért egyet

Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, ami erdőgazdálkodási szempontból sem kedvező – így vélekedik a tűzifa-kitermelés szabályainak enyhítését célzó rendelkezésekről az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja.

Alapvetően az, hogy növeljük a tűzifa-kitermelést, elfogadható a jelenlegi helyzetben, kezdte az InfoRádiónak adott interjúját Ódor Péter erdőökológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos tanácsadója. Szerinte a múlt héten megjelent kormányrendelettel a legnagyobb probléma az, hogy a védett területeken őshonos fafajú erdőkben is alkalmazhatóvá teszi a tarvágást, kiterjesztett területi hatállyal (3 helyett 5 hektáron).

Ódor Péter reméli, hogy a fakitermelés szabályainak enyhítését célzó kormányrendelet hatására nem alakulnak majd ki nagy kiterjedésű tarvágások a védett területeken, hiszen ez a természeti értékek jelentős csökkenéséhez vezetne. Hozzátette: emellett

nagyon sok olyan kritika éri a rendeletet, ami nem megalapozott.

Példaként említtette, hogy ettől még az erdőterület nem fog csökkenni, mert ezeket – bár sok esetben nem magról, hanem sarjaztatással, de – felújítják. A szakértő szerint az sem vitás, hogy az éves növekedésnél rendszeresen kevesebb fát termelnek ki (körülbelül a felét) az erdőgazdálkodók. Vagyis a tűzifaigényeket a jelenleg meglévő gazdálkodási keretek mellett is lehet pótolni. Szerinte ennek hátterét a nem védett területen található, rövid vágásfordulóval kezelt idegenhonos állományok, például az akácosok intenzívebb használatával kellene megoldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×