eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: pixabay

Erdőkitermelés: az ELKH Ökológiai Kutatóközpont is kifejezte aggodalmát, de nem minden kritikával ért egyet

Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, ami erdőgazdálkodási szempontból sem kedvező – így vélekedik a tűzifa-kitermelés szabályainak enyhítését célzó rendelkezésekről az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja.

Alapvetően az, hogy növeljük a tűzifa-kitermelést, elfogadható a jelenlegi helyzetben, kezdte az InfoRádiónak adott interjúját Ódor Péter erdőökológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos tanácsadója. Szerinte a múlt héten megjelent kormányrendelettel a legnagyobb probléma az, hogy a védett területeken őshonos fafajú erdőkben is alkalmazhatóvá teszi a tarvágást, kiterjesztett területi hatállyal (3 helyett 5 hektáron).

Ódor Péter reméli, hogy a fakitermelés szabályainak enyhítését célzó kormányrendelet hatására nem alakulnak majd ki nagy kiterjedésű tarvágások a védett területeken, hiszen ez a természeti értékek jelentős csökkenéséhez vezetne. Hozzátette: emellett

nagyon sok olyan kritika éri a rendeletet, ami nem megalapozott.

Példaként említtette, hogy ettől még az erdőterület nem fog csökkenni, mert ezeket – bár sok esetben nem magról, hanem sarjaztatással, de – felújítják. A szakértő szerint az sem vitás, hogy az éves növekedésnél rendszeresen kevesebb fát termelnek ki (körülbelül a felét) az erdőgazdálkodók. Vagyis a tűzifaigényeket a jelenleg meglévő gazdálkodási keretek mellett is lehet pótolni. Szerinte ennek hátterét a nem védett területen található, rövid vágásfordulóval kezelt idegenhonos állományok, például az akácosok intenzívebb használatával kellene megoldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×