eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke felszólal a jegybank 2019. évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 16-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Virág Barnabás: a kamatemelés célja a másodkörös inflációs hatások elkerülése

A hatósági energiaárakról hozott kormányzati döntés hatására augusztustól egy éven át emelkedni fog a fogyasztói árindex - mondta az MNB alelnöke.

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen kedden.

Megjegyezte: a 10,75 százalékra emelkedő alapkamatot az egyhetes betét kamata is követni fogja, a csütörtöki tenderen 100 bázispontos emelés várható.

A hatósági energiaárakról hozott kormányzati döntés hatására augusztustól egy éven át emelkedni fog a fogyasztói árindex - hangsúlyozta. Továbbra is úgy látják, hogy az infláció valamikor az év vége felé fog tetőzni, de magasabb szinten, mint ahogy azt korábban várták - tette hozzá.

Az alelnök elmondta, hogy az infláció éves rátája idén meglátásuk szerint 13-14 százalék körül alakulhat. A jelenlegi számítások szerint a hatósági árszabályozás átalakításának árindex-növelő hatása hozzávetőleg 3 százalékpont - mondta.

Az infláció júniusban tovább emelkedett 11,7 százalékra, a havi átárazások mértéke változatlanul a korábbi évek többszöröse volt; az élelmiszerárak emelkedése továbbra is meghatározó volt - idézte fel.

Megerősítette, hogy az MNB addig folytatja szigorítási lépéseit, ameddig az inflációs fordulat nem körvonalazódik; ez jelenleg valamikor az ősz folyamára várható. Szólt arról is, hogy a reálkamatok "fontos változói" a monetáris politika irányultságának.

Virág Barnabás azt is elmondta, hogy a július 8. óta meghirdetett, devizalikviditást nyújtó swap-tenderek folytatódnak, ezzel is erősítik a monetáris transzmisszió hatékonyságát.

Magyarországban az első negyedévben még 8 százalék felett volt a gazdasági növekedés, továbbá a második negyedévben is élénk, 6 százalék körüli érték volt megfigyelhető - jelezte.

Ugyanakkor júniustól már egyértelműen láthatók a lassulás jelei, "a magyar gazdaságot is elérte a lassuló konjunktúra hatása" - figyelmeztetett.

Az orosz-ukrán háború, a járvány esetleges új hulláma, a magas nyersanyagárak és a szállítási láncok további akadozása növelik a globális recesszió kockázatát - jelentette ki.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a globális szintű recesszió bekövetkezte miatt változtatna-e az MNB a politikáján, azt mondta: az elhúzódó infláció és a másodkörös hatások ellen küzdenek, minden hónapban a beérkező adatok alapján döntenek a szükséges lépésekről e célok mentén.

Egy másik kérdésre megjegyezte: a rezsiszabályozás megváltoztatása miatt nem szükséges igazítani a monetáris politikán, az intézkedésnek ugyanis jelenleg nem látható, hogy másodkörös inflációs hatása lenne.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×