eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Kompresszorállomás a Szibériából Európába földgázt szállító Yamal-vezeték németországi szakaszán, a lengyel határ mentén fekvő Mallnowban 2022. július 11-én. Ezen a napon megkezdődött az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 tervszerű leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez, a Yamal-vezetéken pedig május óta nem érkezik földgáz, amikor a Gazprom orosz állami gázipari monopólium leállította a gázszállítást a tranzitországként is szolgáló Lengyelországba.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Hitelből jönne az orosz gáz

740 milliárd forint hitelből vásárolna plusz földgázt a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség. A hitel egészére készfizető kezességet vállal az állam.

A mintegy 700 millió köbméter plusz földgáz beszerzése a legnagyobb valószínűséggel Oroszországból történhet – mondta érdeklődésünkre a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője. Hortay Olivér szerint az Európai Unióban a gázpiac egyre aggályosabb a helyzet.

A szakértő szerint már nem az a kérdés, mennyibe fog kerülni a gáz, hanem az, hogy lesz-e? Majd így folytatta: "Ebben a helyzetben valamennyi felelős tagállam azon dolgozik, hogy a saját rendelkezésre álló készleteit, a kapacitásait és ezen keresztül a mozgásterét növelni tudja." Szerinte most a legfontosabb az, hogy elkerülhessük a legrosszabbat: a fogyasztás korlátozását.

Hortay Olivér szerint még nem látszik tisztán, hogy ezt a 700 millió köbméternyi plusz gázt honnan lehet beszerezni. Ugyanis az egész régióban, de általánosságban globálisan is rendkívül kínálathiányos helyzete figyelhető meg. A nagytermelők kapacitásainak a jelentős része előre le van kötve hosszútávú szerződéseken keresztül, úgyhogy most minden bizonnyal

szükség lesz mozgósítani azokat a jók politikai kapcsolatokat, amiket Magyarország korábbi évek pragmatikus külpolitikájának köszönhetően kiépített

– közölte a Századvég Energia- és Klímapolitikai Üzletágának vezetője.

Szijjártó Péter tárgyalt Szergej Lavrovval arról, hogy Oroszország esetleg további 700 millió köbmétert szállítson. De erről egyelőre még nem született megállapodás, tette hozzá a szakértő. Szerinte ez praktikus megoldás lenne, hiszen Oroszországgal meglévő szerződésünk van egy korábbi nagyobb mennyiségre, amely bejáratot útvonalon keresztül érkezik – mondta Hortay Olivér.

Biztosra vette, a külügyminisztérium aktívan dolgozik azon, hogy más forrásokat is felhajtson. A cél: "minél több gáz beszerzése, annak érdekében, hogy a hazai tárolókat őszre a lehető legmagasabb szintre föl lehessen tölteni. A magyar kormánynak pedig legyen mozgástere, amivel képes kezelni az Európai Unióra és Magyarországra is váró gázpiaci nehézségeket" – hangoztatta a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×