eur:
394.18
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Több orosz gázt venne Szijjártó Péter, Moszkva megvizsgálja a kérést

Az egyeztetésen megerősítették azt is, hogy folytatják a paksi bővítést.

Moszkvában tárgyalt Szijjártó Péter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az egyeztetés után a magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta, két okból utazott az orosz fővárosba. Egyrészt hogy biztosítsa Magyarország biztonságos energiaellátását a következő hónapokra. Másrészt és hogy világossá tegye, a háború rossz, mielőbbi békét szeretne az ország.

"Válsághelyzet van, de a kormány kötelessége, hogy biztosítsa az ellátást a magyar embereknek, és működőképes legyen az ország gazdaság" - mondta a tárcavezető. Beszámolt arról is, hogy a gáztárolók feltöltése menetrend szerint halad, az éves fogyasztás 27,3 százalékát már betároltak. Ez normális időkben elég lenne, biztonságot adna, de most nem normális időben élünk - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A már megkötött szerződéseken felül 700 millió köbméter földgáz vásárlására van szükség, és

"ha tetszik, ha nem, ha szeretjük, ha nem, ez orosz források nélkül nem lenne lehetséges"

- közölte Szijjártó Péter.

Bejelentette: Magyarországon megtettek minden szükséges intézkedést az extra mennyiség fogadása és a pénzügyi források biztosítása érdekében. A következő hetekben napi mintegy 20 millió köbméternyi beszállítási kapacitás áll majd rendelkezésre erre a célra a déli útvonalon, illetve a Szlovákia és Ausztria felőli interkonnektoron.

"A tárgyalások megkezdődtek szakmai és vállalati szinten, de mindenki tudja, hogy a megállapodás politikai megállapodás nélkül nem lesz" - tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy arra kérnek mindenkit, tegyen meg mindent a háború befejezéséért, mert Magyarország naponta látja a háború következményeit, a menekülő családokat.

"Azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretnénk, mert ez minél később valósul meg, annál tragikusabb lesz" - fogalmazott.

Leszögezte azt is, hogy a magyar nemzeti érdekkel ellentétes lenne, ha a világ újra a blokkosodás irányába menne. "Nem akarunk újra olyan világrendet, ahol az egyik blokknak a perifériáján, egy ütközőzónában vagy egy ütközőzóna melletti területen találjuk magunkat" - hangoztatta.

Megvizsgálják a kérést

Szergej Lavrov azt mondta, hogy haladéktalanul megvizsgálják a magyar kérést a gázvásárlási mennyiség növeléséről.

"Országaink érdekének teljes mértékben megfelel, hogy maradéktalanul végrehajtsuk az oroszországi földgáz exportjára vonatkozó, tavaly megkötött hosszú távú szerződéseket. Kollégáink ma arról tájékoztattak bennünket, hogy a magyar kormány a pótlólagos földgázmennyiségek idei megvásárlása iránt érdeklődik" - mondta Lavrov.

"Erről a kérésről azonnal jelentést teszünk, és megvizsgáljuk" - mondta a miniszter.

A csütörtöki moszkvai tárgyalásokon 700 millió köbméter gáz pótlólagos vásárlásáról tárgyaltak a felek. Tavaly szeptemberben az MVM hosszú távú szerződést kötött a Gazprommal évi 4,5 milliárd köbméter orosz földgáz vezetékes szállításáról rendelkeznek Szerbián és Ausztrián keresztül. A megállapodás 15 évre szól, és a végrehajtás megkezdése után 10 évet követően újratárgyalható.

Az orosz külügyminiszter szerint a felek megerősítették elkötelezettségüket a paksi atomerőmű-projekt folytatása mellett. Közölte, hogy sem Oroszország, sem Magyarország nem érdekelt abban, hogy a szankciók akadályozzák a kétoldalú együttműködést, amire megoldást kell találni. Értékelése szerint a megbeszélések a kölcsönös bizalom légkörében zajlottak, valamint gyakorlatiasak és nagyon tartalmasak voltak.

Lavrov arról is beszélt, hogy Moszkva kész további felvilágosítást adni az Ukrajna ellen indított "különleges művelet" különböző vonatkozásairól, és arra számít, hogy a Nyugat meg fogja érteni, milyen veszélyt jelentenek a Kijevnek küldött fegyverszállítmányok. Az orosz tárcavezető szerint Brüsszel és Washington, valamint a legtöbb európai főváros álláspontját az elfogultság jellemzi.

"Remélem, hogy az élet mégis kikényszeríti majd, hogy előítéletek nélkül vizsgáljuk meg a tényeket, felhagyjunk a mesterségesen kitalált konfrontációs taktikákkal és stratégiákkal, és végre az európai problémáinkkal foglalkozzunk" - fogalmazott.

Hangot adott véleményének, miszerint Európa a saját ellenében követi az Egyesült Államok érdekeit. "Komoly országok számára szégyenteljesnek" nevezte, hogy az Európai Unió részéről senki sem reagált Petro Porosenko ukrán elnök nyílt beismerésére, hogy sohasem szándékozott betartani az általa aláírt, az ukrajnai rendezés alapjának tekintett minszki megállapodásokat.

"Azt szeretném kívánni azoknak az országoknak, amelyek hangsúlyozottan ragaszkodnak hozzá, hogy politikájukat a nemzeti érdekeik határozzák meg (...), hogy ez a jogos és teljesen természetes kívánság, érvényre jusson, és tiszteletben tartsák" - mondta Szergej Lavrov.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×