eur:
393.57
usd:
368.21
bux:
66140.11
2024. április 24. szerda György
Deli Serdang, 2016. november 29.Olajpálma termését szüreteli egy munkás az indonéziai Szumátra szigetének északi részén fekvő Deli Serdang egyik ültetvényén 2016. szeptember 16-án. A termésből nyerik ki a pálmazsírt, az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar által előállított sokféle termék adalékanyagát. (MTI/EPA/Dedi Sinuhaji)
Nyitókép: MTI/EPA/Dedi Sinuhaji

Vége a pálmaolajnak – A szem sír, a száj fellélegzik

A következő negyedévben az élelmiszerárak további emelkedését eredményezi, hogy Indonézia április 28-tól gyakorlatilag betiltja a pálmaolajexportot – mondta a Takarékbank és az MKB Bank agrár- és élelmiszer-ipari üzletágvezetője érdeklődésünkre. De van pozitív hatás is.

A napokban döntött arról az indonéz kormány, hogy a belföldi árak megfékezése érdekében leállítja a pálmaolaj exportját április 28-án.

Hollósi Dávid, a Takarékbank és az MKB Bank agrár- és élelmiszer-ipari üzletágvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a pálmaolaj nagyon fontos alapanyag, szinte mindenben van, amit egy boltban megvásárolhatunk.

"A pizzától a csokoládén át a dezodorig, fogkrémig, samponig mindenben megtalálható, sőt még a bioüzemanyagban és a takarmányban is benne van

– szögezte le. – Nyilvánvalóan versenyző termék a világon a napraforgó- és a repceolajjal, a távol-keleten, Malajziában és Indonéziában állítják elő. A világban az előállítás 85 százaléka ott történik. Exportban is ők a legnagyobbak, tehát ha onnan nem érkezik ilyen termék, akkor nem is fogunk tudni a világpiacról beszerezni. Nagyon hatékonyan lehet termeszteni, egy tonnát egynegyed hektáron tudunk előállítani."

Mivel ma nagyon magas az étolaj és a napraforgóolaj ára – Oroszország és Ukrajna a legnagyobb exportőr... –, ha kivezetik a pálmaolajat az európai felhasználásból, szerinte még tovább erősítik egymás árait a világpiacon.

A helyettesítő termékek, vagyis a napraforgóolaj és a repceolaj mellett ott lehetne még az olívaolaj, azzal a következő a helyzet: "Van termesztési képességünk Dél-Európában, úgyhogy én azt gondolom, ezekkel fogunk tudni működni, ezek versengő termékek a világpiacon" - tisztázta.

Európa azért szerinte "napraforgópárti", ráadásul

Indonéziában és Malajziában különben sem "etikus" a pálmaolaj előállítása

– európai szemmel.

"Erdőkivágások vannak a növény telepítése érdekében, gyerekmunkát alkalmaznak, az élővilágot pusztítják. Korábban is történtek erőfeszítések az Európai Unióban, hogy visszaszorítsák ennek a terméknek a felhasználását" – mutatott rá.

A pálmaolajexport tilalmának hatása szerinte már a következő negyedévben éreztetheti hatását az élelmiszerárakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×