eur:
392.35
usd:
367.2
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ten thousand Hungarian Forint banknote close-up.
Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images

Szakértő: havonta egyszer nyúlhat az alapkamathoz mostantól az MNB

Csak akkor lehetnek sűrűbben döntések, ha jelentősen esne a forintárfolyam Beke Károly Portfolio-szakértő szerint.

A múlt hetivel megegyező, 6,15 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank, vagyis a jegybank nem emelte tovább az irányadó kamatot. A továbbiakban arra lehet számítani, hogy havonta egyszer lesz kamatemelés, ha a piaci folyamatok nem indokolnak rendkívüli szigorítást – mondta érdeklődésünkre Beke Károly, a Portfolio elemzője.

„Számítani lehetett arra, hogy most nem változtatnak a 6,15 százalékos irányadó kamaton. A jegybank a múlt héten 100 bázisponttal megemelte az alapkamatot és a kamatfolyosót, ezt követően 30 bázisponttal emelték az irányadó kamatot az egy hetes betéti tenderen, de a jegybank jelezte azt, hogy ha a piaci helyzet nem indokolja, akkor a következő hónapokban továbbra is havi ütemezésű kamatemelésre lehet számítani. Tehát ha a forint nem gyengül jelentősen a következő időszakban, akkor folytatódhat az a frekvenciájú szigorítás, hogy a monetáris tanács alapesetben havonta dönt az alapkamatról, majd ezt követően a csütörtöki tenderen emelkedik az irányadó kamat és menet közben nem változtatnak” – mondta a szakértő.

Beke Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a forint egy hónapos csúcsra, 370-es árfolyam alá erősödött az elmúlt napokban, emiatt sem számítottak további emelésre. Április végén lesz a monetáris tanács következő ülése, azon további jelentős alapkamatemelést és kisebb irányadókamat-emelést valószínűsít a Portfolio szakértője, ezzel pedig tovább csökkenne a két ráta közötti különbség, idővel pedig össze is érhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×