eur:
389.64
usd:
362.09
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Vitézy Dávid/Facebook

Jó hír érkezett az új Közlekedési Múzeumról

Megkapták az építési engedélyt az új létesítmény tervei – közölte Vitézy Dávid a közösségi oldalán.

„Most jön a tervezés következő, utolsó fázisa” – teszi hozzá a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója Facebook-bejegyzésében –, a Közlekedési Múzeum megrendelte a a kiviteli tervek készítését. Ez a munka 2023 elejéig tart, ezt követően írható ki a tender az új Közlekedési Múzeum építési munkálataira – bontási és kármentesítési munkák már ezt megelőzően megkezdődhetnek a területen.

A beruházás a következő elemeket tartalmazza:

  • Folytatódik az egykori Északi Járműjavító Opera Műhelyházaként működő csarnoka után a Dízelcsarnok megújítása.
  • Itt jön létre az új Közlekedési Múzeum legnagyobb egybefüggő kiállítótere, ahol 120 egyedi vasúti, tömegközlekedési, közúti jármű és több ezer más műtárgy kap helyet.
  • Az új Közlekedési Múzeumban a korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállítás fog létrejönni, melynek kurátori, gyűjteményfejlesztési és restaurálási munkái szintén folyamatosan zajlanak.
  • A Dízelcsarnok egy, a látványterveken is látható kortárs, üveghomlokzatú épületrésszel bővül, amelyben a kiállítótér fog folytatódni és ahol a Múzeum bejárata lesz a Kőbányai út - Könyves Kálmán körút csomópont (1-es és 28-as villamosok, 9-es busz megállója), illetve az újonnan létesítendő Közlekedési Múzeum vasútállomás felől.
  • A Kőbányai útra néző műemléki védettségű fejépület és a teljes tégla homlokzat is megújul: itt kapnak helyet többek között a Múzeum nemzetközi szinten is jelentős archívumi, könyvtári gyűjteményei és kutatási egységei, valamint a Múzeum történetében először a kifejezetten műszaki-közlekedési eszközökre specializált korszerű restaurátorműhelyek is.

Az új Közlekedési Múzeumot a nemzetközi tervpályázat győzteseként a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda, és magyar partnere, a Noll Tamás Ybl-díjas építész által vezetett M-Teampannon építésziroda tervezi, számos magyar mérnök-, építész- és tájépítészirodát bevonva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×