eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Half alive and half dead tree standing in the areas of landscape, The concept of climate has changed and Global warming
Nyitókép: chonticha wat/Getty Images

Nagy baj lesz a földeken, ha nem fog esni

Kell a műtrágya mindennek, és lehet, hiába van kiszórva.

Kint áll a földeken a műtrágya, de ahhoz, hogy igazán hatékony legyen, be kéne mosódnia, amihez csapadék kellene, de az nincs, még a szerdai, helyenként nagyobb mennyiség sem segített érdemben - olvasható a vg.hu-n.

Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa a portálnak elmondta, a kijuttatott, már drágított áron vásárolt műtrágya bemosódásához szükséges csapadék hiánya ahhoz vezet, hogy a kiszórt műtrágyát elfújja a szél.

A kukorica és a napraforgó számára még nagyobb jelentősége van az időjárásnak, mint a műtrágyának, ugyanakkor esetükben kérdéses lehet a szükséges mennyiség kijuttatása. Nagy István agrárminiszter csütörtökön egyeztetett a piaci szereplőkkel - köztük műtrágya-forgalmazókkal és -importőrökkel -, majd közölte: elegendő mennyiégben áll rendelkezésre az országban a tavaszi mezőgazdasági munkákhoz szükséges műtrágya.

Gabonatermelők beszámolói szerint az exportbejelentési kötelezettség bevezetése - ami papíron nem tiltja, viszont jelentősen fékezi a kivitelt - hatott a belpiaci árakra is: a gazdálkodók a portálnak arról beszéltek, hogy azóta például 20 ezer forinttal kevesebbet ajánlanak a kukorica tonnájáért, így az 115 ezer forint körül van most.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×