eur:
392.54
usd:
365.9
bux:
66720.16
2024. április 26. péntek Ervin
A Merck & Co. közreadta dátum nélküli kép a multinacionális amerikai gyógyszergyártó által az új koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen kifejlesztett molnupiravir nevű kísérleti gyógyszerről. A Merck & Co. 2021. október 11-én kérelmezte az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) a molnupiravir egészségügyi veszélyhelyzetben történő használatának engedélyezését.
Nyitókép: MTI/EPA/Merck & Co.

Nem esszük már úgy a gyógyszert

Jelentős lassulással kezdte az évet a forgalom.

Csaknem 6,6 százalékkal, 47,3 milliárd forintra esett a költés a vényköteles termékekre januárban, az előző hónap óta - írja szerdai számában a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. elemzésére hivatkozva.

A január 3,3 milliárd forinttal gyengébb forgalmat mutat, mint a december, és 3,7 milliárd forinttal gyengébbet novembernél. A csökkenéshez legnagyobb értékben a tápcsatorna-anyagcsere és a központi idegrendszer gyógyszerei járultak hozzá - mondta Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője a lapnak. Az előbbi csoportban a vércukorszintet csökkentő szerek és az inzulinok mutattak jelentős visszaesést.

Lassult a nyugtatók, altatók és a Parkinson-kór gyógyszereinek eladása is. A visszaeséshez hozzájárult, hogy a tb támogatotti körből kikerült egy, a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszer is, amely 600 millió forint értékben fogyott havonta, és a támogatott, vényköteles idegrendszergyógyszerek körülbelül 12 százalékát tette ki.

Az előző év januárjához képest a vényköteles gyógyszerek esetében 6,6 százalékkal bővültek a magyar patikák eladásai. Összességében a januári teljesítmény a növekedési trend alatt volt, azonban az érték 2021 egészéhez viszonyítva átlagosnak mondható.

A forgalom lassulásánál még jelentősebb az eladott termékek számának visszaesése, januárban 15,8 millió doboz gyógyszer fogyott, ami 7,1 százalékos lassulás decemberhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint januárban naponta átlagosan 509 ezer doboz gyógyszert váltottak ki a patikákban, egy évvel korábban 499 ezer doboz jutott egy napra.

A legtöbb gyógyszert Baranya, Békés és Csongrád-Csanád megyében váltották ki, itt tízezer lakosra 620 doboz vényköteles gyógyszer jutott. A dobozeladásokat vizsgálva: januárban a fertőzésellenes gyógyszerek kivételével minden kategóriában csökkenés látszik. Antibakteriális szerekből csaknem 600 ezer dobozt váltottak ki a betegek, ami decemberhez képest 4 százalékos növekedés.

A területi eloszlás alapján elmondható, hogy decemberhez képest minden megyében csökkent a vényköteles gyógyszerek eladása. Ezzel szemben a helyzet pont fordított éves viszonylatban - mondta Farsang Bence. Az előző év azonos időszakához képest minden megye forgalma bővült, kivéve Komárom-Esztergomot, ahol 9,4 százalékos csökkenést mértek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×