eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Csak szélesítette a kamatfolyosót az MNB

5,4 százalékról 6,4-re emelte a jegybank a felső szélét.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa változatlanul, 3,40 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, a kamatfolyosó felső szélét azonban 100 bázisponttal, 5,4 százalékról 6,4 százalékra emelte.

A kamatfolyosó alsó széle, az egynapos jegybanki betét kamata nem változott, 3,40 százalék maradt, az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata pedig 6,40 százalék lett.

A jegybank honlapján olvasható közlemény szerint az orosz-ukrán háború erősítette az áru- és pénzpiaci kockázatokat. Szükség esetén a jegybank az egyhetes betéti kamattal továbbra is gyors és rugalmas választ ad ezekre a kockázatokra – írták.

A közleményben az MNB megerősítette, hogy az elsődleges céljának az árstabilitás elérését és fenntartását tekinti, de - mint fogalmaztak - a jelenlegi turbulens pénzpiaci környezetben kiemelt feladat a piaci stabilitás biztosítása is. A jegybank az eszköztárának minden elemével kész beavatkozni a pénzügyi rendszer stabilitása érdekében – tették hozzá.

A testület legutóbb februárban, előtte pedig januárban kamatmeghatározó 50-50 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot.

Noha a mai ülés a monetáris tanács menetrendje szerint

nem kamatmeghatározó ülés volt, az elemzők arra számítottak, hogy a jegybank reagál a forint elmúlt napokban tapasztalt jelentős gyengülésére.

A testület 2021 júniusban jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig 2020 július óta állt 0,60 százalékon.

A forint kedden délelőtt erősödött a bankközi devizapiacon, az eurót a kora reggeli 393,41 forint után délben 386,42 forinton jegyezték. A jegybanki döntést közvetlenül megelőzően 387 forint körül volt az árfolyam, majd a döntés után 389 forintra gyengült a forint az euróval szemben.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×