eur:
394.14
usd:
365.25
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Credit card terminal at large store at the cashier station.
Nyitókép: fotofrog/Getty Images

Több ezer pénztárgépet kell lecserélni hamarosan

Mintegy 86 pénztárgéptípus engedélyét vonták vissza. Ezek a készülékek legfeljebb idén nyárig, őszig használhatóak, utána le kell cserélni őket.

A 24.hu egyik olvasója hívta fel rá a figyelmet, hogy az egyik pénztárgép-forgalmazó cég (Prior Cash Kft.) akciót hirdetett egy visszavont engedélyű, legfeljebb 2022. június 20-áig használható online pénztárgép (Novatek-N) cseréjére. Ezek a készülékek legfeljebb idén nyárig, őszig használhatóak, utána le kell cserélni őket, aminek a terhe pénztárgép-tulajdonosokat terheli. A lap hozzáteszi, hogy a cserére azért van szükség, mert pár évvel az online pénztárgépek bevezetése után, 2016-ban volt egy jogszabályváltozás, ami miatt szoftverfrissítést kellett volna végrehajtaniuk a gyártóknak, ezt azonban nem mindenki végezte el.

A csereakciós hirdetésben többek között azt írják, azért tesznek egyedi kedvezményes ajánlatot, hogy a pénztárgépcsere ne újabb teher legyen, hanem kiváló lehetőség. A hirdetés szerint „a megvételre ajánlott két új pénztárgép 60 ezer forint + áfától (azaz 76 200 forinttól) érhető el úgy, hogy az árba már beleszámították a Novatek N-t (vagy bármely más cserélni kívánt pénztárgépet), és amennyiben a cserét az éves pénztárgép-felülvizsgálat idejére időzíti a kereskedő/szolgáltató, az további akár 25 ezer forint megtakarítást jelenthet, illetve összesen 100 ezer forintos megtakarítást is emlegetnek. Persze ettől még kiadásról van szó – jegyzi meg a 24.hu.

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló rendelet szerint a pénztárgép forgalmazója az AEE-szoftver frissítésével köteles az általa forgalmazott pénztárgépeket biztosítani. A pénztárgépek forgalmazóinak 2016-ban – a megváltozott műszaki követelmények miatt – az AEE-szoftver frissítésével kellett az általuk forgalmazott pénztárgépeken szükséges változtatásokat végrehajtani – írta a lap megkeresésére a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH).

A BFKH oldalán látható lista szerint

összesen 86 különböző típusú pénztárgép forgalmazási engedélyét vonták vissza a 2016-os jogszabályváltozás után,

azokét a pénztárgépekét, amelyeknél nem történtek meg a szükséges módosítások. A kormányhivatal arról is tájékoztatott, hogy a forgalmazók részére megküldték az engedély visszavonásról szóló határozatot. Illetve hogy a kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is közzéteszi a honlapján a visszavont forgalmazási engedély számát, az érintett pénztárgép típusát és annak üzemeltetési véghatáridejét. De hogy a felhasználókat kinek kell értesítenie, arra nem reagáltak – teszi hozzá a 24.hu.

A lap érdeklődésére a Prior Cash Kft. mások mellett arra emlékeztetett, hogy a cserére nem „kényszeríthető” az üzemeltető, csak felhívják a figyelmét rá, és ő dönti el, hogy cserél-e. Saját méréseik szerint mintegy 230 ezer darab online pénztárgép van a magyar piacon, ebből még 1000 darab Novatek-N pénztárgépet használhatnak, ami kevesebb, mint egy havi piaci eladás. Az összesen 86 kivont pénztárgépből pedig még mintegy

3-4 ezer darabot érinthet a csere, vagyis a teljes állomány maximum 1,5 százalékát.

Ennél több pénztárgép cserélődik le évente piaci alapon – tették hozzá viszonyításul. A visszavont engedélyű pénztárgép egyébként működőképes a dátum után is, de a tovább működtetés a jogszabály szerint nem szabályos.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×