eur:
392.41
usd:
365.54
bux:
66758.21
2024. április 26. péntek Ervin
PRIMORYE TERRITORY, RUSSIA - OCTOBER 29, 2021: A view of an entrance to an administration building at the Gazproms Logistics Center for thermally-insulated containers for transporting liquid helium. It is Russias only and the worlds largest hub for supplying liquid helium to the global market. The center is the key facility in the supply chain of helium from the Amur Gas Processing Plant (GPP) to the Primorye Territorys ports. The first low-tonnage natural gas liquefaction complex in the Russian Far East has been built at the Gazprom helium hub to provide cryogenic fuel to the truck fleet of Gazprom Helium Service. Yuri Smityuk/TASS (Photo by Yuri Smityuk\TASS via Getty Images)
Nyitókép: Yuri Smityuk\TASS via Getty Images

Háború esetén sem lenne gond az orosz gázzal?

A Gazprom bevétele a földgáz exportjából a duplájára nőtt tavaly, míg az olajkivitelből származó bevétel több mint 50 százalékkal emelkedett. Oroszországnak így érdeke is visszafogni a szénhidrogének szállítását – mondta érdeklődésünkre Deák András Oroszország-szakértő.

Megugrott Oroszország szénhidrogén-exportból származó bevétele az energiaválság alatt. A Gazprom földgázkivitelből befolyó haszna 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest a duplájára emelkedett, miközben az exportált gázmennyiség csak fél százalékkal nőtt. Az olajexportból származó orosz bevétel is több mint 50 százalékkal emelkedett. A jelenlegi magas energiaárak mellett az olaj- és a földgázkivitel az ország exportjának akár 80 százalékát és kiteheti, az olaj- és gázipar pedig az ország GDP jének 15 20 százalékát adja – mondta kérdésünkre Deák András Oroszország-szakértő.

A szakértő szerint így Oroszországnak az az érdeke, hogy magasan tartsa a kőolaj- és földgáz árát, ezért visszafogja a kőolajkitermelést és az Európába irányuló gázszállítást. Mondván

eddig azt volt, amit az európaiak akartak, most pedig az lesz, amit ők akarnak,

nevezetesen, ha az európai partnerek nem kötik le hosszú távon a földgázt, akkor nem fognak adni rövid távra sem. E tekintetben az orosz vezetékes gázbeszállítás mértéke csökkent is. A szakértő hozzátette: sok eleme lehet ennek, akár politikai, akár termelési probléma is, de ő kereskedelmi-politikai üzenetet érzi a legerősebbnek.

Deák András szerint azonban az Európa felé irányuló gázszállítás valószínűleg még egy Ukrajna elleni háború esetén sem szűnne meg teljesen. Emlékeztetett, 2014–2015-ben, amikor tulajdonképpen kvázi háború volt Oroszország és Ukrajna között, hiszen a Krím megszállását nehéz nem agressziónak tekinteni, akkor sem állt le a földgáz. Mint mondta, teljesen bizonytalan a tekintetben, hogy egy háborús állapot hogyan érintené az ukrán tranzitot, hiszen előttünk áll az akkori példa, amikor sehogy sem érintette.

A szakértő kiemelte, ha az Ukrajna felé történő szállítást le is állítják, további két irányból érkezhet földgáz Európába: a Balkán felől, valamint az Északi Áramlat 1 csővezetéken, ami európai engedélyek híján nem teljes kapacitással, de működik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×