INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

varga mihály

mák

babakötvény

Varga Mihály fontos hírt jelentett be

Varga Mihály fontos hírt jelentett be

Infostart / MTI

A Start-számlákon több mint 153 milliárd forintot gyűjtenek a családok.

Újabb jó hír a gyermeket nevelő családoknak, hogy a Babakötvény kamata minden eddiginél magasabbra, 8,1 százalékra emelkedett februártól - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

A Babakötvény egyre népszerűbb, a családok már 273 ezer gyermeknek gyűjtenek ilyen megtakarítást, amelynek összértéke meghaladja a 153 milliárd forintot - jegyezték meg.

Tavaly harmadával több Babakötvényt vásároltak a szülők, mint egy évvel korábban

- írta.

A Magyar Államkincstár februárban az éves kamatot nyolc sorozat után kifizette; ennek összege meghaladja a 3 milliárd forintot - hangsúlyozta.

Varga Mihály szerint azért előnyös a Babakötvény, mert adó-, járulék- és illetékmentes, nincs számlavezetési díja. Januártól a kormány megduplázta a befizetések után járó állami támogatást, 6 ezer forintról 12 ezer forintra emelte - emlékeztetett. A Babakötvény kamata a mindenkori inflációnál 3 százalékkal magasabb, így már havi néhány ezer forintos befizetéssel több millió forint gyűlhet össze a fiatal 18 éves korára - sorolta a tárcavezető hozzászólásában az előnyöket.

A Magyar Államkincstár (MÁK) csütörtökön közleményben tájékoztatott arról, hogy a tárcavezető által említett 3,2 milliárd forintos kifizetés 151 ezer Start-számlával rendelkező ügyfelet érintett, akik már a megemelt kamatot kapták Babakötvényeik után.

Start-számlát 2012 októbere óta kizárólag a MÁK-nál lehet nyitni - emlékeztettek. Ezen a számlán található az állam által minden újszülött gyermek számára biztosított 42 500 forintos Életkezdési Támogatás Babakötvénybe fektetve - tették hozzá.

A kincstárban eddig már közel 273 ezer Start-számlát nyitottak, az ezen található megtakarítások értéke 153 milliárd forint

- erősítették meg.

A kincstár rámutatott arra, hogy 2021-ben 35 százalékkal, közel 38,5 milliárd forinttal több Babakötvényt vásároltak a gyermekes családok, mint az előző évben.

A Start-számlát nem csak újszülöttek, kisgyermekek részére érdemes megnyitni, a gyermek bármely életkorában lehet élni a lehetőséggel, ugyanis erre bárki, bármekkora összeget befizethet díjmentesen - hangsúlyozta a MÁK.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018