eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Megvan a költségvetési szigor első áldozata

A kormány múlt héten bejelentett 350 milliárd forintos költségvetési kiigazító csomagja miatt egyelőre nem jutnak pénzükhöz azok a kivitelezők, akik egy már lezárt uniós napelemes és energiahatékonysági pályázatban elvégezték a munkákat.

„Tisztelt végső kedvezményezett! Ezúton tájékoztatjuk, hogy a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről szóló kormányhatározat és a vonatkozó költségvetési fejezetet irányító minisztérium döntése alapján a kölcsönszerződés alapján esedékes folyósítások teljesítésére jelenleg nincs lehetőség.” A Portfolio szerint ezt a levelet kapta meg egy már régebben lezárt lakossági energiahatékonysági és megújuló energiás uniós pályázat több végső kedvezményezettje. A projekteknél a kivitelezők legalább 50 százalékos, de akár 100 százalékos utófinanszírozással végzik el a munkákat, így most ők várhatnak a pénzükre.

A Portfolio lapigazgatója az InfoRádiónak azt mondta, ez a pályázati alap az első áldozata a kormány költségvetési szigorának. Csiki Gergely szerint várhatóan a következő hetekben, hónapokban is hasonlóan fogunk értesülni a különböző beruházások befagyasztásáról, hogy konkrétan mely projekteket érinti majd a kormány döntése.

A Pénzügyminisztérium múlt héten jelentette be, hogy 350 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány azért, hogy költségvetési tartalékot képezzen. Hogy pontosan milyen forrásokat fagyasztanak be, azt nem közölték, ahogy az intézkedés okát sem.

Csiki Gergely szerint azért van szükség a szigorításra, mert a kormány az utóbbi hónapokban nagyobb költekezésbe kezdett. Elég csak a jövő évi magasabb nyugdíjemelésre, és a februárban egy összegben kifizetendő 13. havi nyugdíjra gondolni – jegyezte meg Csiki Gegely. Döntés született a családok szja-visszatérítéséről, béremelésekről, a rendvédelmi dolgozók plusz juttatásáról. Ezek mind-mind olyan kiadást növelő tételek, amelyek már a csökkenő hiánypálya mellett egyre nehezebben fértek volna bele a költségvetésbe, ezért a másik oldalon kellett helyet találni – tette hozzá..

Az elemző szerint nemcsak a 350 milliárdos csomag az egyetlen, ami javíthatja a költségvetés egyenlegét. Kiemelte: Orbán Viktor hétfőn egy nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az állam elhalasztja a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptér megvásárlását. Ennek a konstrukciónak a módszere ugyan nem volt ismert, de 4 milliárd eurós, tehát 1500 milliárd forinthoz közeli összegről szóltak a hírek, amivel láthatóan a kiadási oldalról lekerül némi nyomás. A lapigazgató arra is emlékeztetett, hogy a parlament keddi döntése értelmében jövő februártól a kiskereskedelmi különadó legmagasabb kulcsa 2,5 százalékról 2,7-re emelkedik.

Decemberben derült ki, hogy csak novemberben 1009 milliárd forintos deficitet ért el a költségvetés, ami a valaha volt legmagasabb egyhavi hiányszám, így az első 11 hónapban felhalmozott 3931 milliárd forintos hiánnyal lényegében teljesült az éves hiány terv, ezért is dönthetett a kiadásbefagyasztás mellett a kormány

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×