eur:
394.14
usd:
369.85
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Szakértő: 150-200 ezer forintos bérig nem lehetetlen az szja-mentesség

Fajcsák Gábor, az RSM adóüzletágának vezetője az InfoRádióban elmondta, van erre számos nemzetközi példa.

Van létjogosultsága annak, hogy legalább a minimálbér esetében nulla százalékos legyen a személyi jövedelemadó – mondta az InfoRádiónak Fajcsák Gábor, az RSM adóüzletágának vezetője. A közelmúltban az Állami Számvevőszék elnöke és több politikus is beszélt ennek lehetőségéről.

Szociálpolitikai kérdésnek tartja azt, hogy a 0 százalékos szja-ra milyen jövedelemszintnél van lehetőség, de látva az elmúlt évek ingatlanár-növekedését, albérletdrágulását, az inflációs számokat, úgy gondolja,

"bőven van tér" a minimálbér fölötti összeget is adómentessé tenni.

"150-200 ezer forintos bruttó bérig egyáltalán nem földtől elrugaszkodott az adómentességet átgondolni" – jelentette ki.

Emlékeztetett, az egykulcsos adórendszerben sávos adózás létezett, amelyben az alacsonyabb jövedelmek alacsonyabban adóztak, ezen kívül az adójóváírás formájában egy adókedvezmény is rendelkezésre állt a kis keresetűek számára, de teljes adómentességet még soha nem biztosított az szja-rendszer a normál fizetéseknél. A négygyermekes édesanyák kivételt képeznek ebben a körben, ugyanígy a 25 év alattiak.

Nem tudni azonban egyelőre, hogy hány embert érint a szabály, mivel nem világos, milyen bérrész érintett a mentességben. Az adószakértő szerint erre több európai országban is van példa 0 százalékos szja-ra.

"De ezekben az országokban sokkal magasabban van az szja legmagasabb kulcsa, más tehát az elosztás, a nagyon magas jövedelműek akár 30-40, vagy a fölötti százalékban is adóznak" – mutatott rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 21:40
×
×
×
×