eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Szakértő: 150-200 ezer forintos bérig nem lehetetlen az szja-mentesség

Fajcsák Gábor, az RSM adóüzletágának vezetője az InfoRádióban elmondta, van erre számos nemzetközi példa.

Van létjogosultsága annak, hogy legalább a minimálbér esetében nulla százalékos legyen a személyi jövedelemadó – mondta az InfoRádiónak Fajcsák Gábor, az RSM adóüzletágának vezetője. A közelmúltban az Állami Számvevőszék elnöke és több politikus is beszélt ennek lehetőségéről.

Szociálpolitikai kérdésnek tartja azt, hogy a 0 százalékos szja-ra milyen jövedelemszintnél van lehetőség, de látva az elmúlt évek ingatlanár-növekedését, albérletdrágulását, az inflációs számokat, úgy gondolja,

"bőven van tér" a minimálbér fölötti összeget is adómentessé tenni.

"150-200 ezer forintos bruttó bérig egyáltalán nem földtől elrugaszkodott az adómentességet átgondolni" – jelentette ki.

Emlékeztetett, az egykulcsos adórendszerben sávos adózás létezett, amelyben az alacsonyabb jövedelmek alacsonyabban adóztak, ezen kívül az adójóváírás formájában egy adókedvezmény is rendelkezésre állt a kis keresetűek számára, de teljes adómentességet még soha nem biztosított az szja-rendszer a normál fizetéseknél. A négygyermekes édesanyák kivételt képeznek ebben a körben, ugyanígy a 25 év alattiak.

Nem tudni azonban egyelőre, hogy hány embert érint a szabály, mivel nem világos, milyen bérrész érintett a mentességben. Az adószakértő szerint erre több európai országban is van példa 0 százalékos szja-ra.

"De ezekben az országokban sokkal magasabban van az szja legmagasabb kulcsa, más tehát az elosztás, a nagyon magas jövedelműek akár 30-40, vagy a fölötti százalékban is adóznak" – mutatott rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×