eur:
389.53
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Traktor növényvédőszert permetez a Mokos pincészet meggyültetvényében Palkonyán 2019. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

A gazdák többsége elutasítja a növényvédő szerek visszaszorítását

Egy felmérés 600 gazdálkodót elért, válaszaikat Polgárné Sarok Edit összegezte az InfoRádiónak.

Az Európai Unió a környezet hatékonyabb védelme érdekében 2030-ig a felhasznált növényvédő szerek 50 százalékos csökkentését kívánja elérni, a műtrágya-felhasználást pedig 20 százalékkal mérsékelné. A magyar gazdálkodók kétharmada úgy látja, hogy ezek a célok számukra nem megvalósíthatóak – derül ki az Agroinform.hu felméréséből.

Polgárné Sarok Edit, a portál szakújságírója az InfoRádióban elmondta, közel 600 növénytermesztő gazdálkodót értek el egy kérdőívvel. "64 százalék úgy válaszolt, hogy megvalósíthatatlannak tartja a növényvédő szerek radikális csökkentését.

18 százaléknyian gondolják úgy, hogy teljesíthetők az uniós célok,

a fennmaradó 20 százalék nem tudja megbecsülni a rendelkezés következményeit" – fogalmazott.

Mi az oka e számoknak?

A gazdálkodók a mostani technológia mellett egyszerűen úgy gondolják, hogy a jelenlegi nővényvédőszer- és műtrágyamennyiséggel lehet azt a termésátlagot tartani, amely szükséges ahhoz, hogy a tevékenységük jövedelmező maradjon.

Polgárné Sarok Edit azonban leszögezte, hogy a szerkivonások következményeivel kapcsolatban nem világos, hogy milyen módon mérsékelné a jogalkotó.

"Rákérdeztünk arra is, hogy mit tesznek, ha ezek az előírások élesednek. A legtöbben úgy gondolkodnak – a válaszadók közel fele –, hogy

korszerűbb növényvédőkre állnak át;

45 százalék mondta, hogy kevésbé érzékeny növényekkel fog foglalkozni, illetve hibridek alkalmazását tervezi. 36 százalék termesztene ellenállóbb fajokat" – részletezte.

A válaszadók 29 százaléka a repce, 25 százaléka a gyümölcsök esetében látja a legnagyobb problémát.

"51 százalék a termésátlag várható csökkenését nevezte meg fő problémaként, 31 százalék pedig úgy véli, hogy a szerek visszaszorítása könnyen veszteségesre fordíthatja a gazdálkodást" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×