eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Facebook/Sándor Bardóczi

Ha minden jól megy, nem lesz többé vegyszerezés a főváros zöldfelületein

Környezetbarát, új módszert tesztel a burkolatból kinőtt gyomok eltávolítására a Főkert. Ha sikeres lesz a teszt, nem használják többet a glifozát nevű vegyszert erre a célra.

A Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét idéző főpolgármesteri Facebook-bejegyzés szerint hamarosan jogszabály tiltja Európa-szerte a glifozát használatát. A szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

Az új angol módszer lényege, hogy egy keverékkel „megfőzik” a burkolatból kinőtt növényt. A keverék lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat és elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit.

Növényi olaj, szőlőcukor, keményítő és víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely így kettő helyett tizennyolc másodpercig marad forró. A hab tíz perc alatt eltűnik, alkotóelemei pedig a talajban tápanyaggá alakulnak.

Az így kezelt növény három nap alatt összeroskad és széthullik

– írta a főpolgármester.

A keverék ugyanannyiba kerül, mint a glifozátos vegyszer.

A Főkert a módszert a Városháza egyik udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon próbálja ki: megbízta az egyetlen olyan céget, amelynek Magyarországon van ilyen gépe. Ha a tapasztalatok kedvezőek, akkor teljes mértékben áttérnek erre a technológiára – áll a főpolgármester bejegyzésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×