eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Young asian fat woman workout at gym,walking or running on treadmill equipment,exercise and relaxing concept.
Nyitókép: Natnan Srisuwan/Getty Images

Elhízáshoz vezet egy széles körben használt növényvédő szer

Először bizonyosodott be, hogy egy vegyszer az anyagcserét megváltoztatva vezet túlsúlyhoz.

A kanadai McMaster Egyetem munkatársai szerint egy rovarirtó szer lehet a világszerte terjedő túlsúlyosságot okozó egyik tényező. A klórpirifoszt, amelynek használatát az EU 2020-ban be is tiltotta, világszerte alkalmazzák - derül ki az Index cikkéből.

Ebben idézték a MedicalXpressen megjelent összefoglalót, amely szerint kutatók 34 gyakran használt rovar- és gyomirtó szer hatását vizsgálták egerek barna zsírszövetére. A Nature Communication folyóiratban közölt vizsgálat kimutatta, hogy a klórpirifosz

lelassította a kalóriák égetését a zsírszövetben.

"A barna zsír a test kályhája, elégeti a kalóriákat, szemben a normális zsírszövettel, ami tárolja. Hőt termel, és megakadályozza, hogy normális fehér zsírként rakódjanak le a kalóriák. Már tudjuk, hogy a barna zsírszövet hidegben aktiválódik, vagy amikor eszünk" – magyarázta Gregory Steinberg professzor, a kutatás szerzője.

Hozzátette: a diétával és testmozgással járó életmódváltás ritkán vezet tartós súlycsökkenéshez. Úgy gondolják, a probléma oka, hogy a klórpirifosz takarékra állítja ezt kályhát.

Steinberg szerint ha a klórpirifosz csak napi 40 kalória elégetését gátolja a barna zsírszövetben, az már elindítja az elhízás kialakulását.

A szakember szerint a tiltott növényvédő szerek úgy kerülhetők el, ha a vásárló importzöldség helyett helyi termékeket választ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×