eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Aratják az őszi vetésű búzát a németországi Brodowinban lévő ökofaluban 2019. július 25-én. A településen 1991 óta folytatnak biodinamikus gazdálkodást, melyet széles körben Rudolf Steiner filozófus-tudós 1924-ben megtartott előadássorozatát követően kezdtek el alkalmazni. Az ökológiai termelés elősegíti a természeti környezet megóvását, a gazdálkodók a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a műtrágyák és a növényvédő szerek használatával szemben.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Elsöpörte a gazdák haragja a brüsszeli javaslatot

A peszticidek fenntartható használatáról szóló rendelettervezet kiverte a biztosítékot a termelőknél, sőt az Európai Parlament is elutasította a kezdeményezést.

A gazdák folyamatos tiltakozásai és az Európai Parlamenttel, valamint a tagállamokkal való tárgyalások elakadása miatt Ursula von der Leyen a keddi plenáris ülésen bejelentette, hogy az Európai Bizottság visszavonja a növényvédő szerek használatának 50 százalékos csökkentését célzó javaslatát – írja a hvg.hu.

Az Európai Bizottság elnöke felszólalásában jelezte: új alternatívákat kell kínálni a gazdálkodóknak, mert csak akkor fektetnek be a jövőbe, ha meg tudnak élni a földjükből. Hozzátette:

hosszabb távon csak úgy lehet biztosítani a termelők megélhetését, ha „együtt érjük el éghajlati és környezetvédelmi céljainkat”.

Ursula von der Leyen elismerte, hogy a javaslat nagy megosztottságot idézett elő, az Európai Parlament is elutasította a tervezetet, valamint a tagállamok Tanácsában is megrekedtek a tárgyalások, ezért nem maradt más választás, mint a kezdeményezés visszavonása. Az Európai Parlament sajtószóvivője szerint ugyanakkor a javaslat formálisan még nem került le az asztalról, Ursula von der Leyen pedig közölte:

az Európai Bizottság felveszi a kapcsolatot a mezőgazdasági szektor képviselőivel, és a jövőben új javaslatot terjeszthetnek elő.

Az Európai Bizottság 2022-ben indítványozta, hogy a zöld megállapodás részeként a „fenntartható használat” jegyében 2030-ig 50 százalékkal csökkenteni kellene a vegyi peszticidek használatát. A kezdeményezés különös figyelmet fordított volna a városi zöldterületekre és a Natura 2000 védelmi területekre, ahol teljes tilalmat irányoztak elő. Amint nyilvánosságra került a javaslat, a növényvédőszer-ipar és az ipari gazdálkodás lobbija rendkívül erős ellenállást fejtett ki, amelyet támogattak az EU konzervatív politikusai is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×