eur:
388.77
usd:
359.11
bux:
66263.18
2024. február 23. péntek Alfréd
Nagy Péter, az ISD Dunaferr Zrt. vezető jogásza a Dunaferr igazgatósági épületében tartott sajtótájékoztatón 2021. április 19-én. Előszerződést kötött az ISD Dunaferr Zrt. és a Bécsben bejegyzett, komoly nehézipari cégekkel, erős kazah háttérrel rendelkező, tőkeerős Safin GmbH, valamint új cégként bejegyzés alatt van a Safin Donau Acélipari Zrt. dunaújvárosi székhellyel - ismertette a vállalat vezető jogásza.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A kazah hátterű Safin GmbH fektet be a Dunaferrbe

Még nincs végleges szerződés.

Előszerződést kötött az ISD Dunaferr Zrt. és a Bécsben bejegyzett, komoly nehézipari cégekkel, erős kazah háttérrel rendelkező, tőkeerős Safin GmbH, valamint új cégként bejegyzés alatt van a Safin Donau Acélipari Zrt. dunaújvárosi székhellyel – derült ki a vállalat vezető jogászának hétfői sajtótájékoztatóján.

Nagy Péter elmondta, hogy a befektető "szeptember óta működteti a céget", beszállítja az acélgyártáshoz szükséges alapanyagok nagy részét, de a megállapodás értelmében kész a működtetést és a két fél közötti kapcsolatot magasabb szintre emelni.

A szerződés végleges formája még kidolgozás alatt áll.

A jogász arról is beszélt, hogy a Safin által biztosított alapanyagokból a Dunaferr késztermékeket gyárt, majd a befektetővel együttműködve értékesíti azokat és a "megmunkálási megállapodás alapján" a befolyó bevételből a részesedés-arányos a két fél hozzájárulása függvényében.

A Dunaferr március 17-én közölte, hogy aláírták a befektetői szerződést, de akkor még a befektetőt nem nevezték meg.

Nagy Péter jelezte, hogy a Safin decemberig 60 napos fizetési határidővel szállított alapanyagokat, ám a cég körüli bizonytalanságokra reagálva most már azonnali fizetéssel szállít, ezért jelenleg engedményezéssel,

a vevők a Safinnak direktben fizetnek, így jut a Dunaferr alapanyaghoz és elégíti ki a vásárlók igényeit, akik "sorban állnak minden egyes kilogramm acélért".

Úgy vélte, ha nyugalom lenne a cég körül, akkor a termelés is emelkedhetne a jelenlegi 30 százalékról, hiszen az acéliparban régóta nem tapasztalt konjunktúra van.

A jogi vezető kiemelte: az elmúlt hónapok negatív hírei közel hatmilliárd forintos kárt okoztak a Dunaferrnek, ami leginkább tőkevesztést jelent, hiszen az addig hitelező partnerek megszüntették a Safinhoz hasonló, rugalmas elszámolásokat és áttértek az előrefizetésre.

A jogász beszélt a Cipruson bejegyzett Steelhold Limited cégről, amely a privatizáció óta tulajdonolja a Dunaferrt, s amelyben 25 százalék-1 szavazattal Szergej Taruta, ugyanekkora részben az orosz Oleg Mkrtchan, valamint 50 százalék+2 szavazatos többséggel az orosz állami Vnyesekonombanknak van részesedése. A tulajdonos körüli kálvária szeptemberben kezdődött, amikor három orosz igazgatósági tag lemondott tagságáról, ezzel határozatképtelen lett az igazgatóság, s közben a felügyelőbizottság mandátuma is lejárt – tette hozzá.

Mint mondta, azóta Szergej Taruta különböző jogtalan módszerekkel próbálja átvenni a Dunaferr teljes irányítását, ám azokat a magyar bíróságok jogerős döntései megakadályozták. Próbálkozott hamisított ciprusi meghatalmazásokkal is, ebben az ügyben a Nemzeti Nyomozóirodánál nyomozás van folyamatban. A Vnyesekonombank pedig Cipruson elérte, hogy sem a Steelhold, sem egyéb tulajdonosok a Dunaferr ügyében lépéseket nem tehetnek.

Nagy Péter megemlítette azt is, hogy "Szergej Taruta maga mellé állította a Dunaferr Vasas Szakszervezet vezetőit, akik tavaly év végén nekiálltak lejáratni a céget".

A vezetőket a cég elbocsátotta, illetve keresetlevelet nyújtott be a bíróságon a szakszervezet ellen, ugyanis bizonyíthatóan 5,7 milliárdos veszteséget okoztak a Dunaferrnek.

Elmondta, hogy a cégcsoport havi munkabérköltsége kétmilliárd forint, továbbra is havonta kétszer fizetnek bért, emellett többek között az alapanyagokért és az energiáért is folyamatosan fizetniük kell. Rámutatott, azért kellene egyből tőkeemelés a vállalatnál, hogy ezek a problémák megszűnjenek.

Nagy Péter közölte: a legfőbb általános vezérigazgató-helyettes, Evgeny Tankhilevich cégvezetői megbízatása lejárt szeptember 30-án, nincs képviseleti joga, nem gyakorolja az aláírási jogot sem. Ügyleti meghatalmazást adott még cégvezetőként igazgatóknak ügycsoportokra bontva, így ők képviselik a Dunaferrt a különböző ügyekben. A Safinnal kötött megállapodást is Sevcsik Mónika munkaerőtoborzásért és személyiügyekért felelős vezető szignózta.

Kérdésre elmondta, hogy felszámolási eljárásban nincs jogerős végzés a cég ellen.

Magyarország legnagyobb kohászati vállalatának válságához nagyban hozzájárul, hogy az ISD Dunaferr Zrt. irányításáért lassan egy éve folyik a harc az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos között.

A társaság helyzetét munkaügyi konfliktus is rontja, miután Evgeny Tankhilevich a Dunaferr nevében tavaly augusztusban egyoldalúan felmondta a hatályos kollektív szerződést, amely február 14-ig élt, így azóta kollektív szerződése sincs a cégnek.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna. A nyilvános cégadatok szerint a 4500 munkavállalót foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Nincs megállás, újabb csúcson az amerikai tőzsdék

Nincs megállás, újabb csúcson az amerikai tőzsdék

Komoly emelkedéssel és új csúcsokkal zárult a csütörtöki kereskedés az Egyesült Államok tőzsdéin, miután az Nvidia a várakozásokat messze felülmúló negyedéves számokat közölt (megint), köszönhetően az AI-chipjei iránti keresletnek. Nem volt azonban ennyire pozitív a kép az Ázsiában, ahol leginkább vegyes mozgásokat lehetett látni, a japán piac zárva tartott. Európában is hasonló látszott a kereskedés első szakaszában, viszont délutánra elkezdett javulni a hangulat, és az amerikai piacokon is tovább folytatódik az emelkedés, a vezető indexek pedig új csúcsot döntöttek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×