eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója beszédet mond a nehéz körülmények között élő tehetséges gyermekek támogatására alapított MKB-ösztöndíj átadásán az MKB Bank budapesti székházában 2018. október 25-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

MKB csoport: 15,5 milliárd forint adózás utáni eredmény a harmadik negyedévben

Az MKB csoport 2020 harmadik negyedévében 15,5 milliárd forint, az első háromnegyed évben 22,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el; mindkettő hozzávetőleg 30 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához mérten - közölte a pénzintézeti csoport konszolidált pénzügyi kimutatását a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A csoport nettó kamateredménye 9,3 milliárd forint, nettó jutalékeredménye 5,8 milliárd forint volt július-szeptemberben.

Közölték: a harmadik negyedéves eredményt az ügyfélhitelek és az értékpapír-portfólió növekedése, a hosszú távú hozamok emelkedése támogatta.

A nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti konszolidált mérlegfőösszeg szeptember végén 2399 milliárd forintot tett ki, ami 24 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az ügyfélbetét állomány szeptember végén 1582 milliárd forint, az ügyfélhitel-állomány 1027 milliárd forint volt, ami 15 százalékos, illetve 9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A bankcsoport tőkemegfelelési mutatója 18,9 százalék volt, ami egy százalék alatti csökkenés az előző negyedév adatához képest.

A saját tőke 205,2 milliárd forintra emelkedett a második negyedévi 196,4 milliárd forintról, az egy évvel korábbihoz képest pedig 7,7 százalékkal nőtt.

Az MKB portfoliója tovább javult a harmadik negyedévben, az NPL (nem teljesítő hitel) ráta 3,28 százalékra csökkent, emelkedő NPL fedezettség mellett. Csökkent a moratóriumi részvétel: a jogosult ügyfelek 62 százaléka választotta a moratóriumot, míg az ügyfélkitettségeknek csak 55 százaléka volt szeptember végén moratórium alatt, a második negyedévi 63 százalék, illetve 57 százalék után.

Balog Ádám az MKB Bank elnök-vezérigazgatója a banki beszámolót követő konferencia-beszélgetésen elmondta, hogy a 2016 elején indult és tavaly év végén lezárult restrukturálási folyamat korlátokat szabott a csoportnak. Azt is hozzátette, hogy míg más pénzintézetek a portfoliójuk növelésén dolgoztak az elmúlt öt évben,

az MKB a vállalt kötelezettségek teljesítése mellett a belső folyamatai racionalizálására, a portfoliója megtisztítására, a bank digitalizációjára fektette a hangsúlyt.

A távozó elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy a járvány ugyan nem segítette a bank eredményét, de összességében sikeresnek nevezte az általuk választott utat, amit szerinte 2019-es rekorderedmények mellett a bank idei pénzügyi adatai - például a mérlegfőösszegemelkedés és a nem teljesítő hitelállomány további csökkenése is - alátámaszt.

Az MKB Bank decemberi rendkívüli közgyűlésén Barna Zsoltot javasolják a vállalat vezérigazgatói posztjára miután november közepén Balog Ádám lemondott tisztségéről, mert az egyik igazgatósági tagja lesz a Takarék Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Csoport egyesítésére létrehozott Magyar Bankholding Zrt-nek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×