INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

mkb csoport

negyedév

eredmény

Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója beszédet mond a nehéz körülmények között élő tehetséges gyermekek támogatására alapított MKB-ösztöndíj átadásán az MKB Bank budapesti székházában 2018. október 25-én.

MKB csoport: 15,5 milliárd forint adózás utáni eredmény a harmadik negyedévben

Infostart / MTI

Az MKB csoport 2020 harmadik negyedévében 15,5 milliárd forint, az első háromnegyed évben 22,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el; mindkettő hozzávetőleg 30 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához mérten - közölte a pénzintézeti csoport konszolidált pénzügyi kimutatását a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A csoport nettó kamateredménye 9,3 milliárd forint, nettó jutalékeredménye 5,8 milliárd forint volt július-szeptemberben.

Közölték: a harmadik negyedéves eredményt az ügyfélhitelek és az értékpapír-portfólió növekedése, a hosszú távú hozamok emelkedése támogatta.

A nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti konszolidált mérlegfőösszeg szeptember végén 2399 milliárd forintot tett ki, ami 24 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az ügyfélbetét állomány szeptember végén 1582 milliárd forint, az ügyfélhitel-állomány 1027 milliárd forint volt, ami 15 százalékos, illetve 9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A bankcsoport tőkemegfelelési mutatója 18,9 százalék volt, ami egy százalék alatti csökkenés az előző negyedév adatához képest.

A saját tőke 205,2 milliárd forintra emelkedett a második negyedévi 196,4 milliárd forintról, az egy évvel korábbihoz képest pedig 7,7 százalékkal nőtt.

Az MKB portfoliója tovább javult a harmadik negyedévben, az NPL (nem teljesítő hitel) ráta 3,28 százalékra csökkent, emelkedő NPL fedezettség mellett. Csökkent a moratóriumi részvétel: a jogosult ügyfelek 62 százaléka választotta a moratóriumot, míg az ügyfélkitettségeknek csak 55 százaléka volt szeptember végén moratórium alatt, a második negyedévi 63 százalék, illetve 57 százalék után.

Balog Ádám az MKB Bank elnök-vezérigazgatója a banki beszámolót követő konferencia-beszélgetésen elmondta, hogy a 2016 elején indult és tavaly év végén lezárult restrukturálási folyamat korlátokat szabott a csoportnak. Azt is hozzátette, hogy míg más pénzintézetek a portfoliójuk növelésén dolgoztak az elmúlt öt évben,

az MKB a vállalt kötelezettségek teljesítése mellett a belső folyamatai racionalizálására, a portfoliója megtisztítására, a bank digitalizációjára fektette a hangsúlyt.

A távozó elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy a járvány ugyan nem segítette a bank eredményét, de összességében sikeresnek nevezte az általuk választott utat, amit szerinte 2019-es rekorderedmények mellett a bank idei pénzügyi adatai - például a mérlegfőösszegemelkedés és a nem teljesítő hitelállomány további csökkenése is - alátámaszt.

Az MKB Bank decemberi rendkívüli közgyűlésén Barna Zsoltot javasolják a vállalat vezérigazgatói posztjára miután november közepén Balog Ádám lemondott tisztségéről, mert az egyik igazgatósági tagja lesz a Takarék Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Csoport egyesítésére létrehozott Magyar Bankholding Zrt-nek.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Összefoglaló
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018