eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Ismét 70 százalék felett a GDP-arányos államadósság

A második negyedévben 4 százalékponttal nőtt meg az államadósság a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A GDP-arányos államadósság 70 százalék fölé kúszásában a gazdaság zsugorodása játszotta a legnagyobb szerepet.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 70,2 százalékát érte el 2020 második negyedévének végén, azaz 32 432 milliárd forint volt - idézte a Magyar Nemzeti Bank frissen közzétett adatsorát az mfor.hu. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága a GDP 71,9 százaléka volt (33200 milliárd forint). A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a második negyedévben záruló egy évben a GDP -4,9 százalékát tette ki (-2277 milliárd forintot)

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2020 második negyedévével záruló egy évben a GDP 5,8 százaléka volt (2669 milliárd forint).

A GDP arányos adósság megugrása a portál szerint az utóbbi hetek adatai - például a központi költségvetés adósságának 1500 milliárd forintos megugrása, valamint a friss pénteki GDP zsugorodási érték - alapján nem nevezhető meglepetésnek. Az adatokat értékelve arról írtak, hogy a gazdasági teljesítmény alakulásával kapcsolatos mutatók szerint talán már túl van a mélyponton az ország, azonban kétségesnek tartják, hogy éves alapon akár a harmadik, akár a negyedik negyedévben pozitív fordulat jöhet. Úgy fogalmaztak, a nominális adósság további növekedésének az esélye nagyobb, mint a csökkenésnek, így jó eséllyel lesz még a mostaninál rosszabb adósságmutató is az idén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×