eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szakértő: nem volt meglepő a BMW bejelentése a debreceni gyárról

Az elemző szerint Magyarországon is "erős, két számjegyű" visszaesés jöhet idén az autógyártásban.

Egy évvel elhalasztja a BMW debreceni gyárának megépítését, mert a koronavírus-járvány miatt csökkent az értékesítés. A hírre lehetett számítani - mondta az InfoRádiónak Szandányi Levente, a Portfolio elemzője, aki azt is közölte, hogy egyes elemzések szerint akár 20-40 százalékkal is visszaeshet 2020-ban Európában a gépkocsigyártás.

"Már április közepén látszott, hogy a koronavírus borzasztóan nehéz helyzetbe hozza a járműipart globálisan.

A gyártási folyamat megszakadt, a beszerzési lánchoz hasonlóan. A dolgozók egészségmegőrzése érdekében hozott döntések soha nem tapasztalt helyzetet idéztek elő az iparágban. Ráadásul a kilábalásra vonatkozó forgatókönyvek is eléggé drámaiak voltak a gyártással és az értékesítéssel kapcsolatban" - mondta Szandányi Levente.

A BMW-vel kapcsolatban is készpénznek vehető volt az elemző szerint már április derekán, hogy a debreceni gyár a tervezett formában és időzítéssel nem fog megépülni, ezt igazolta be most a német konszern menedzsmentjének döntése, hogy egy évvel elhalasztják a debreceni gyár megvalósítását.

Évekig tarthat a helyzet normalzálódása

A termelés 20-40 százalékos visszaesését valószínűleg nem lehet behozni jövőre sem, legfeljebb néhány év múlva normalizálódhat a kereslet - mondta a Portfolio szakértője.

A magyarországi visszaeséssel kapcsolatban óvatosan fogalmazott Szandányi Levente, mert mind mondta, az itteni gyárak eltérő szegmensben jelennek meg a piacon. Az elemző lassabb kilábalást valószínűsít, a hazai üzemekben lesznek is különbségek abban, hogy a gyártás hogyan fog felpörögni a következő időszakban az egyes gyáraknál. A jelenlegi adatok alapján 2019 után egy erős, két számjegyű visszaesés fog bekövetkezni 2020-ban - mondta a Portfolio szakértője.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×