INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

koronavírus

húsvét

tojás

ár

Tojások egy árus standján Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án. A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalékról, a friss tejé 18 százalékról 5 százalékra csökkent január 1-jén.

Nem lesz drágább a tojás húsvét előtt

Infostart / MTI

Sem a koronavírus, sem a madárinfluenza járvány nincs hatással a tojásellátásra.

Húsvétig már nem változik a tojás ára a koronavírus okozta helyzet miatt – közölte Szép Imre a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában. Szavai szerint a tojásellátás Magyarországon kiegyensúlyozott, és az is marad.

Jelentősen átalakult azonban a belföldi piac működése, mivel a kiskereskedelmi igények 30-40 százalékkal növekedtek, de minimálisra csökkent az üzemi konyhák, menzák és szállodák vásárlási igénye.

A tojás árak a pánikvásárlás mellett is talán 2-3 forintot emelkedtek az utóbbi hetekben.

Túlkínálat nincs, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van a piacon – hangsúlyozta az elnök, emlékeztetve, hogy a húsvét előtti időszakban történik az éves tojáseladás 10 százaléka, ami mintegy 270 millió tojás értékesítését jelenti.

A Magyarországon pár hete újból megjelent madárinfluenza nincs hatással a tojásellátásra, annak csökkenésétől nem kell tartani, mivel a magyarországi tojóállomány nagy részét zárt helyeken tartják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018