eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Tojások egy árus standján Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án. A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalékról, a friss tejé 18 százalékról 5 százalékra csökkent január 1-jén.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Nem lesz drágább a tojás húsvét előtt

Sem a koronavírus, sem a madárinfluenza járvány nincs hatással a tojásellátásra.

Húsvétig már nem változik a tojás ára a koronavírus okozta helyzet miatt – közölte Szép Imre a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában. Szavai szerint a tojásellátás Magyarországon kiegyensúlyozott, és az is marad.

Jelentősen átalakult azonban a belföldi piac működése, mivel a kiskereskedelmi igények 30-40 százalékkal növekedtek, de minimálisra csökkent az üzemi konyhák, menzák és szállodák vásárlási igénye.

A tojás árak a pánikvásárlás mellett is talán 2-3 forintot emelkedtek az utóbbi hetekben.

Túlkínálat nincs, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van a piacon – hangsúlyozta az elnök, emlékeztetve, hogy a húsvét előtti időszakban történik az éves tojáseladás 10 százaléka, ami mintegy 270 millió tojás értékesítését jelenti.

A Magyarországon pár hete újból megjelent madárinfluenza nincs hatással a tojásellátásra, annak csökkenésétől nem kell tartani, mivel a magyarországi tojóállomány nagy részét zárt helyeken tartják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×