INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

kandrács csaba

mnb

koronavírus

bank

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója, a jegybank alelnökjelöltje meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén a Parlament Tisza Kálmán termében 2019. szeptember 30-án.

Az MNB az ügyfelek megbízható kiszolgálását várja a bankoktól

Infostart / MTI

A Magyar Nemzeti Bank a koronavírus-járvány idején is elvárja a bankoktól, hogy – biztonsági intézkedésekkel – mindig kellő számú bankfiók szolgálja ki az ügyfeleket –nyilatkozta Kandrács Csaba jegybanki alelnök az MTI-nek.

Kifejtette, hogy a bankok, befektetési szolgáltatók és alapok jegybanki útmutatást kaptak a megteendő kockázatmérséklő intézkedésekről útmutatást kaptak a megteendő kockázatmérséklő intézkedésekről.

A kormányzati törlesztési moratóriummal levegőhöz jutnak a vállalkozások és a lakosság is – hangsúlyozta, és leszögezte, hogy a pénzügyi stabilitás, a bankrendszerbe vetett bizalom egyik záloga, hogy a hitelintézetek a koronavírus-járvány időszakában is folyamatosan működjenek, kiszolgálva ügyfeleiket. „Az MNB elvárja, hogy a bankok tekintsék át e helyzetekre kialakított üzletmenet-folytonossági terveiket. Ha kell, egészítsék ki ezeket a járványra vonatkozó külön akciótervekkel” –mondta.

Kandrács Csaba hangsúlyozta: ha egy fiók átmenetileg bezárna, gondoskodni kell a környékbeli ATM-ek feltöltéséről a megfelelő készpénzmennyiséggel.

„Az MNB semmiképp sem fogja támogatni, hogy egy bank 24 óránál tovább tartó általános bankszünnapot hirdessen meg”,

jelentette ki.

A hitelintézeteknek folyamatos tájékoztatást kell adniuk honlapjukon fiókjaik nyitvatartásáról, ideiglenes bezárás esetén a legközelebbi ügyfélkiszolgálást biztosító fiókról – nyomatékosította a jegybanki alelnök. „Ösztönözniük kell ügyfeleiket az elektronikus, telefonos ügyintézésre, illetve a bankkártyás és azonnali fizetéses lehetőségek igénybevételére is, emellett informálniuk szükséges ügyfeleiket a fertőzésveszély mérséklésére megtett intézkedéseikről is” – hangsúlyozta.

Kandrács Csaba jelezte: az MNB megfontolásra ajánlja a jogalkotónak, hogy a járvány esetleges fokozódása esetén – a jogszabály által előírt személyes banki panasztételi lehetőség helyett – az ügyfelek számára a panaszok beadását átmenetileg a hitelintézetek csak elektronikus vagy írásbeli úton tegyék lehetővé.

Az MNB által elfogadott, és csütörtökön bejelentett komplex banki intézkedéscsomag egyebek közt a folyamatban lévő lakossági jelzáloghiteleknél átmeneti felmentést ad az értékbecslés és a közjegyzői okiratba foglalás kötelezettsége alól – emlékeztetett a jegybanki vezető. Bár az MNB helyszíni vizsgálatait is 2 hónappal elhalasztja a bankoknál,

a megerősített monitoring és adatszolgáltatási rendszer továbbra is szavatolja a biztonságos felügyelést.

Az MNB további számos – a pénzügyi rendszer stabilitását nem veszélyeztető – adminisztrációs teher könnyítéséről is döntött a bankoknál, és ideiglenesen egyes prudenciális előírások teljesítése alól felmentette őket. A hitelintézetek finanszírozási helyzetének stabilitását szavatoló jópár előírást viszont szigorított a jegybank – emelte ki Kandrács Csaba. Egyebek közt azt is elvárja az MNB a bankoktól, hogy ne fizessenek osztalékot, hívta fel a figyelmet.

Kandrács Csaba hangsúlyozta, hogy a hiteltörlesztési moratórium „levegőhöz juttatja” a lakossági és vállalati hiteladósokat, ami a mai helyzetben szükséges és célszerű lépés volt. Az MNB által bejelentett intézkedések pedig támogatják a bankrendszer stabilitását. Az MNB a hitelintézetek mellett az elmúlt napokban a befektetési szolgáltatók és befektetési alapok számára is vezetői körlevelekben határozta meg a jelenlegi járványhelyzetben végrehajtandó, a biztonságot szolgáló teendőket - összegezte az MNB alelnöke.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018