eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Már el is kezdték a hitelezés szigorítását a bankok

Megjelent az első banki reakció a válsághatásra és a kamatplafonra: szigorította a lakossági hitelek egyéb feltételeit az OTP.

Az OTP Bank a március 20-tól befogadott hiteligénylések esetén jelentősen szigorítja a lakossági hitelhez jutás feltételeit - írta a Bank360.hu. A pénzintézet jelentősen megemelte a hitelbírálatnál az ügyfelektől elvárt jövedelmet: a jelzáloghiteleknél, babaváró hitelnél egységesen 75 ezer forintról 100 ezer forintra emelte, míg az áruhitelek esetében 75 ezer forintra nőtt az elvárt minimum jövedelem. Emellett kizárta, hogy napidíjból, osztalékból, külföldről származó jövedelemből (kivéve nyugdíj), bérleti díjból származó igazolt jövedelem mellett hitelt folyósítson.

Az ingatlanhitelek esetében további szigorítás, hogy nem fogadható el határozott idejű munkaviszony. Ugyanez a helyzet a babaváró hitel igénylésénél, kivéve, ha az igénylő honvédségi vagy magyar minisztériumi alkalmazott.

Az épp elbírálás alatt lévő hitelkérelmeket akár el is utasíthatják, ha az ügyfél nem felel meg az új feltételeknek.

Ráadásul a más banktól származó projekthiteles, vagy a nélküli társasházak vásárlása esetén a kivitelezővel sem köthető együttműködési megállapodás, ha pedig már van ilyen, csak akkor fogadhatók be a lakossági hitelkérelmek, ha közel nulla energiaigényű lakásról, épületről van szó.

Felfüggesztették a projekthitel nélküli társasházi lakások építésére adott szakaszos finanszírozású új kölcsönök befogadását, és azokat is, amelyeknél az épület nem felel meg a nulla energiaigényű minősítésnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×