INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

infláció

fogyasztó

fogyasztói ár

drágulás

áfa

lapszemle

Látványosabb lett az infláció igazságtalansága

Látványosabb lett az infláció igazságtalansága

Infostart

A Portfolio gazdasági portál a magyarországi árrobbanásról közöl cikket, és bemutatja, hogy miért érzi teljesen másképp az inflációt az alacsony jövedelmű fogyasztó, mint a jól kereső, továbbá miért örülhet az egészséges életmódot folytató és miért bosszankodhat az, aki dohányzik és alkoholt fogyaszt.

Tavaly 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon a KSH jelentése szerint. Ezt azonban sokan nehezen hiszik el, mert nagyobb áremelkedést tapasztalnak a boltokban. Nem véletlenül, hiszen

az egyes emberek egyéni fogyasztása nagymértékben eltérhet attól, mint amit a hivatal mér

– jegyzi meg a Portfolio.hu.

A gazdasági portál példaként említi, hogy például aki nem dohányzik, máris teljesen más inflációt érez, mint az, aki az átlagosnál több cigarettát szív, hiszen a dohánytermékek adója folyamatosan emelkedik. Vagy ha valaki jobban szereti a sertéshúst, mint a csirkét, akkor szintén más érzése lehet a boltok kasszájánál, hiszen a sertéspestis rányomta a bélyegét az árakra is. De az is elég, ha nem gázzal vagy távhővel fűt valaki, hanem mondjuk fával, utóbbira ugyanis nem vonatkoznak a hatósági árak, így nagyban nőttek a kiadásai annak, aki fával fűt – teszik hozzá.

A Portfolio kiválasztott néhány „mintapolgárt”, akiknek jelentősen eltérő a fogyasztási szerkezete, nemcsak egymástól, hanem a KSH által használt fogyasztói kosártól is. Ennek alapján megnézték, hogy miként érintette az infláció az egészséges életmódot folytatókat, a kifejezetten alacsony jövedelműeket, a sok tartós fogyasztási cikket vásárlókat, valamint a nagyon magas jövedelműeket, akik egészségesen élnek és sokat költenek beruházásokra.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018