eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Kék Madár Alapítvány megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató éttermének megnyitóján a vállalkozásnak helyet adó XII. kerületi polgármesteri hivatal épületében 2019. június 12-én. A Hegyvidéki Ízlelő a fogyatékossággal élő embereket foglalkoztató szekszárdi étterem, az Ízlelő csapatának budapesti vállalkozása.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Jelasity Radován: most kellene elgondolkodnia a bankoknak

Az utóbbi három évben romlott a bankszektor hatékonysága, ha kizárólag a költség és bevételi arányt nézzük, ezért most kell elgondolkodni azon, hogy ki akar 5-10 év múlva is aktív lenni a bankszektorban – mondta az InfoRádiónak az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség alelnöke.

A világ drasztikusan megváltozott – fogalmazott Jelasity Radován, rámutatva: míg pár évvel ezelőtt a bankok tele voltak állampapírokkal, amelyek lejárattól függően 3-6 százalékot hoztak, aközben a jelenlegi, ötéves futamidejű magyar állampapír hozama 1 százalék. Vagyis

egyrészt bevételi, másrészt marzs nyomás van, harmadrészt a költségek is jelentősen nőttek és nőnek,

fogalmazott a bankszövetség alelnöke.

2018-ban először – a számtalan fejlesztés miatt – a nem bérköltségek gyorsabban emelkedtek a bérköltségeknél, ennek megfelelően a bankszektor hatékonysága romlott, hogyha kizárólagosan a költség/bevételi arányt tekintjük.

Ehhez képest az Erste Banknak sikerült pont az ellenkező irányba mennie, folytatta az elnök-vezérigazgató. Ami a pénzintézet hatékonyságát illeti, 50 százalék alatt vannak, ami a bankszektor átlagához (60 százalék) képest nagyon jó eredmény. Sikerült egy kiváló citybankos akvizíciót véghez vinniük, és a bevételek növekedésén keresztül "kinőniük a problémákból", fogalmazott Jelasity Radován.

Nemzetközi összehasonlításban a költségarány a befektetői oldalról nézve annál jobb, minél alacsonyabb. Például az osztrák bankszektorban ez jelentősen 60 százalék fölött van, míg Csehországban és Szlovákiában – az Erste-csoportot tekintve – alacsonyabb szinten, ami természetesen attól is függ, hogy mekkora egy bank, mennyire hatékony a szektor – sorolta a szakember. Szerinte egyvalami biztos:

a magyarországi 60 százalék körüli szint az elkövetkezendő 2-3 évben tovább fog romlani,

mert mint fogalmazott, kizárt dolog, hogy egy ekkora piacon, ilyen bevételi és kiadási nyomás alapján sikerül az említett értéket továbbra is tartani.

A kérdés, főként azon bankok esetében, amelyek már jelenleg is az átlag fölött vannak, hogy mikor érdemes eladásról, akvizícióról beszélni. Most kellene elgondolkodni azon, hogy ki akar még a magyar bankszektorban aktív lenni 5-10 év múlva is, és

nem pedig akkor, amikor már "leesik a lepel"

és a hatékonysági mutató is sokkal rosszabb, emelte ki a bankszövetség alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×