eur:
393.28
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Idénymunkások dolgoznak az ABO Agrestis Termelő és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) káposztaföldjén, a Pest megyei Bugyi határában. A helyszínhez közel kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatót tartottak az idénymunkások bejelentését egyszerűsítő augusztus 1-jén életbe lépett jogszabályról.
Nyitókép: MTI/Földi Imre

Bajban vannak a földeken, nyolcezer idénymunkás hiányzik a mezőgazdaságból

Van azonban olyan ágazat is, amelyben dinamikusan nő az idénymunkások száma.

Csaknem nyolcezer idénymunkással kevesebb dolgozott a mezőgazdaságban az idén júniusban, mint egy évvel korábban, az idegenforgalomban viszont több mint ezerrel nőtt a számuk, és több mint tízezerrel többen élnek alkalmi munkából - írja a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján.

Az idénymunka és az alkalmi munka az egyszerűsített foglalkoztatás egy-egy fajtája. A legtöbb egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó a kereskedelemben helyezkedett el, de jellemző ez a foglalkoztatási típus az építőiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is.

Alkalmi munkák esetében a nyár a domináns időszak: míg idén januárban csaknem 189 ezer alkalmi munkás dolgozott, addig júniusban már 269 ezer. A lap az adatok alapján kiemeli, hogy a legdinamikusabban az idegenforgalmi idénymunkások száma növekszik: a turizmus folyamatos bővülése miatt az elmúlt öt évben csaknem megduplázódott a számuk.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×