eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Nyitókép: Pixabay.com

Lekvárnak és pálinkának is bőven jut a mennyei magyar gyümölcsből

Hatalmas a kajszibarack-kínálat, írja a Délmagyar.hu. A gyümölcs ára 250 és 900 forint között mozog.

A Délmagyar.hu a szegedi Mars piac kínálatát vizsgálta a hét elején. A gyönyörű és egyben a legméretesebb fajtát 400 forintért kínálták. Ennél olcsóbban, 300 forint körül, kicsivel az alatti áron kisebb, esetleg túlérett, lekvárnak való kajszibarackot lehetett kapni. A piac legolcsóbb, még normálnak nevezhető kajsziját 250 forintért kínálták. A piac

legdrágább gyümölcsét 900 forintért mérték kilónként,

de erre is akadt vevő. Igaz, ezt nem lekvárnak vitték, jegyzi meg a hírportál.

A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon a magyar kajszit 300–350 forintért lehetett megvásárolni, import már csak mutatóban volt. A választékbővítő portéka kilóját 450–500 forintért adták.

Az országban a kajszi termőterülete növekszik, egyre népszerűbb. Előzetes termésbecslés alapján az idén körülbelül

32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le.

A korábbi évek átlagos hozama 24 tonna volt, tavaly alig 10 ezer. Legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol csaknem 1500 hektár található. Nagyobb területek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest és Tolna megyében. A magyar kajszi egyre keresettebb külföldön is. Az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli volt a kivitel, zömmel Ausztriába és Németországba mentek a szállítmányok.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 20:40
2023. szeptember 25. 20:25
×
×
×
×