eur:
388.6
usd:
361.57
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pxhere

Szinte felrobban az agglomerációs lakáspiac

Négy év alatt megduplázódott a forgalom Budapest közvetlen vonzáskörzetében. A fő ok: megfizethetetlenek az ingatlanok a fővárosban.

Megduplázódott az ingatlan-adásvételek száma a fővárosi agglomeráció településein a 2013 és 2017 között eltelt időszakban – derül ki az Otthon Centrum Infostarttal közölt friss elemzéséből.

Míg 2013-ban összesen csupán 5451 tranzakció zajlott, addig 2017-ben ez a szám elérte a 11 208-at és az Otthon Centrum várakozásai szerint az adásvételek száma 2018-ban is megközelíti ezt az értéket.

A népszerűségének oka első sorban megfizethetőségében keresendő, hiszen

míg a tavalyi évben a fővárosban 300 és 700 ezer forint közt mozogtak a négyzetméterárak, addig az agglomeráció településein 250-330 ezer forintot kértek egy ingatlan négyzetméteréért.

Ez azt jelenti, hogy egy Budapest belvárosában található régi építésű társasházi lakás áráért itt könnyedén vásárolhatunk családi házat.

Az agglomeráció vonzerejét emellett a zöld, kertvárosias környezet és az alacsony beépítési sűrűség adja, így annak sem kell lemondani a nyugodt, privát otthonról, aki nem szeretne a fővárostól messze költözni - fogalmaz Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Területi bontásban a legolcsóbb új lakások a Szigetszentmiklósi járás településein keltek el, míg a legdrágábbnak a Budakeszi és Pilisvörösvári járások bizonyultak, ahol egy új lakásért átlagosan 54-55 millió forintot kértek. Az Otthon Centrum által közvetített adásvételek alapján az újépítésű lakások négyzetméteréért Vörösváron átlagosan 480 ezer forintot kellett fizetni.

Az agglomeráció délkeleti szektorában már 320 ezer forint alatt is meg lehetett vásárolni egy új lakás négyzetméterét.

Ugyanakkor

"az agglomerációs és a budapesti ingatlanpiac nem választható el élesen egymástól,

mivel a fővárosban zajló folyamatok közvetlenül befolyásolják az agglomeráció piacát. Amíg tart a fővárosi lakásárak emelkedése addig biztosan számítani lehet az élénk keresletre az agglomerációban is" - zárja sorait Soóki-Tóth Gábor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×