INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

kémény

gáz

kazán

kazáncsere

Kéményvizsgálat nélkül tilos a kazáncsere: gázelzárással jár

Kéményvizsgálat nélkül tilos a kazáncsere: gázelzárással jár

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Végső esetben akár a gázt is kikapcsolhatják abban a lakásban, ahol úgy végzik el a kazáncserét, hogy nem történik meg a gyűjtőkémény felújítása. Ezt jogszabály írja elő a gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházakban.

Körülbelül 90 ezer olyan társasház lehet Magyarországon, amelyekben a füstgáz elvezetését gyűjtőkéménnyel oldják meg, ezekben az ingatlanokban a lakásokban csak akkor végezhetik el a gázkazán vagy a gázzal működő vízmelegítő cseréjét, ha a több emeletet is érintő gyűjtőkéményt is teljes hosszában felújítják - mondta az InfoRádiónak Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. szóvivője, Müller Máté. "Gyűjtőkéményt szintenként felújítani, átalakítani nem lehet" - tette egyértelművé.

Az ugyanakkor "társasházi belügy", hogy a kéménnyel kapcsolatos kiadások kit terhelnek, de az biztos, hogy

az érintett lakásokban az említett felújításokat (tüzelőberendezés-csere, kéményépítés, -átalakítás, -felújítás) elvégezni csak engedély birtokában lehet.

"Csak akkor lehet használatba venni egy adott kéményt, ha arról egy kéményseprő-ipari szolgáltató pozitív igazolást kiállított" - húzta alá Müller Máté.

A szóvivő elmondta, hogy a végső esetben akár a gázt is kikapcsolhatják abban a lakásban, ahol nem a jogszabályok szerint járnak el, a lakást pedig életveszélyesnek nyilvánítják, igaz, a kéményseprő nem kapcsol ki gázt, ő csak továbbértesít.

A szakemberek szerint a nem megfelelően működő konvektor vagy kazán az egész család vagy akár egy egész lakóközösség életét veszélyeztetheti, ezért érdemes az ilyen berendezéseket évente egyszer alaposan átnézetni és működtetésükben valamennyi törvényi elírást betartani.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Gyűjtőkémény: akár a gázt is kikapcsolhatják
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018