eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Drasztikusan emelkedett a szén-monoxid-mérgezések száma

Drasztikusan emelkedett a szén-monoxid-mérgezések száma

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a tavalyi évben 13 százalékkal több szén-monoxid-mérgezéses esetet regisztráltak, minden második alkalommal a fürdőszobában következik be toxikózis.

Tavaly 13 százalékkal több szén-monoxid-mérgezéses esetet regisztráltak, mint előtte évben, ugyanakkor a halálos kimenetelű események száma csökkent. A Szerelvénybolt Kft. legfrissebb kutatásából kiderült, hogy

a magyarok 80 százaléka tart a mérgezéstől,

és csak tízből ketten gondolják úgy, hogy időben felismernék, ha CO-szivárgás lenne otthonukban. Minden tizedik megkérdezett azt hiszi, hogy szúrós szagáról ismerné fel az egyébként színtelen, szagtalan gázt.

A szén-monoxid-mérgezéses esetek elsősorban a nyílt lánggal működő fűtőeszközök hibájára, valamint a levegőellátásuk hiányára, máskor pedig a kémények állapotára vezethetők vissza. Csaknem minden második esetben a fürdőszobában használatos nyílt égésterű fűtőberendezés a szén-monoxid-mérgezés előidézője, minden tizedik alkalommal pedig a konyhában alakul ki mérgezés. 

A válaszadóknak

csupán 24 százaléka rendelkezik a veszélyt érzékelő készülékkel otthonában.

Azok közül, akik nem rendelkeznek szén-monoxid-érzékelővel, 85 százalék mondta azt, hogy korábban elgondolkozott már azon, hogy beszerez egyet, 44 százalékuk gondolja úgy, hogy túl drágák ezek a készülékek, illetve nem futja rá a családi költségvetésből.

Tízből kilencen nem értenek egyet azzal, hogy idéntől eltörölték a családi házaknál a kötelező kéményellenőrzést. Ennek ellenére csak alig több mint kétharmaduk gondolja ma úgy, hogy minden fűtésszezon előtt ki fogja hívni továbbra is a kéményseprőket, minden tizedik válaszadó már most eldöntötte, hogy ritkábban fog ellenőriztetni a jövőben.

A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. munkatársai

csak Budapesten 1300 életveszélyes helyzetet tártak fel 2017-ben,

és 29 ezer olyan szabálytalanságot regisztráltak, melyet már korábban jeleztek, de a tulajdonosok nem hárították el. Pedig a túlzott szén-monoxid-dózis kialakulásának oka az esetek 10 százalékában a kéménybekötés hibája vagy a kémény állapota.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×