eur:
393.87
usd:
369.01
bux:
65705.51
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Megszavazták a kötelező kéményseprés eltörlését

Megszavazták a kötelező kéményseprés eltörlését

Az Országgyűlés ismét a családi házak kötelező kéményellenőrzésének megszüntetése mellett szavazott. Döntöttek több más kérdésben is.

A Ház kedden 117 igen szavazattal, 58 nem ellenében fogadta el másodszor az államfő által megfontolásra visszaküldött előterjesztést, amelynek értelmében a családi házak kéményellenőrzését ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezheti el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

A törvényt a köztársasági elnök küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek, ezért tárgyalt róla ismét, kedden délelőtt a Ház.

MSZP: a javaslat a magyar emberek életét veszélyezteti

Harangozó Tamás (MSZP) azt mondta: a javaslat előre megfontoltan, "aljas indokból" veszélyezteti a magyar emberek életét és vagyonbiztonságát és ha nem "abszurdisztánban élnénk", akkor ezen a Ház módosítana. "Önök meg röhögcsélnek", és közlik, hogy akkor is végiggázolnak mindenkin - tette hozzá a kormánypárti képviselőkhöz fordulva.

Amikor magatehetetlen idősek, vagy békésen szundikáló gyerekek halnak meg, akkor hogyan fognak majd a tükörbe nézni? - tette fel a kérdést az MSZP-s politikus, aki arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy vegyék komolyan az ügyet, mert ez nem frakciófegyelem vagy pártpolitika kérdése, hanem erkölcsi és emberi kérdés, ezért ennek megfelelően viselkedjenek a szavazáskor.

Jobbik: 10 millió magyar életvédelméről van szó

Szilágyi György (Jobbik) szerint 10 millió magyar ember életvédelméről, vagyonbiztonságáról van szó, és ebben a kérdésben a Fidesz-KDNP-vel szemben áll a teljes ellenzék, a szakmai szervezetek, az ombudsman-helyettes, Tarlós István főpolgármester és Áder János államfő is, a kormányoldal mégsem hajlandó változtatni.

Hangsúlyozta: egyetlen adattal sem tudják alátámasztani a törvényjavaslatot, hiszen az elmúlt években kiderült, hogy az ellenőrzések ritkítása miatt emelkedett a kéménytüzek és a szénmonoxid mérgezések száma. A jobbikos politikus arra szólította fel a kormánypárti képviselőket, hogy ne fogadják el a javaslatot. Az önök szavazói ugyanolyan veszélyben lesznek - figyelmeztetett.

Államtitkár: mindenkinek lehetősége lesz megrendelni a kéményseprést

Pogácsás Tibor belügyi államtitkár azt mondta: a kéményseprőipari szervhez jelenleg 2 millió 150 ezer kémény tartozik, ebből idén október közepéig 1 millió 663 ezer kéményt ellenőriztek. Jelezte: a javaslat az egylakásos házakra vonatkozik nem pedig 10 millió emberre. Szerinte a kéményellenőrzés különösen kertes házas övezetekben a kéménydíj vagy füstadó beszedésében merült ki, éveken-évtizedeken keresztül tényleges kéményseprést vagy kéményellenőrzést nem végeztek, addig amíg a katasztrófavédelem ezt a feladatot át nem vette.

Hangsúlyozta: mindenkinek lehetősége lesz a kéményseprést térítésmentesen megrendelni. Szerinte minden nemzetközi összehasonlítás ott sántít, hogy Magyarországon ez a szolgáltatás díjmentes.

További határozatok

Az Országgyűlés két nemzetközi szerződés módosításához és egy új megállapodás létrejöttéhez is hozzájárult.

A képviselők elsőként a magyar-osztrák határt átlépő bűnözés elleni együttműködésről szóló, 2004-es heiligenbrunni szerződés módosítását fogadták el.

A parlament ezúttal is módosított egy nemzetközi szerződést Horvátország uniós csatlakozásából következőn, a képviselők most az európai közösség tagállamai valamint Bosznia és Hercegovina közötti stabilizációs és társulási megállapodás változtatásához járultak hozzá.

A magyar-szlovák államhatáron álló határhidakról és határutakról szóló megállapodást egyhangúlag, 175 igen szavazattal fogadták el. A változtatások a hatékonyabb üzemeltetés érdekében lehetővé teszik, hogy a két ország felossza egymás között a közös tulajdonukban álló hidak és határutak teljes fenntartását, figyelembe véve például, hogy az ehhez szükséges munkagépekkel melyik helyszíneket tudják könnyebben megközelíteni.

 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×