eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Így lehet okosan fűteni

Az időjárás nagyban befolyásolhatja a levegőminőséget, így szél- és csapadékmentes időszakban, szmog idején a lakosságnak különösen oda kell figyelnie arra, hogy a közlekedéssel, fűtéssel, hogyan fokozza a rossz levegőminőségi adatokat - hívta fel a figyelmet Radics Kornália, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Idén is elindult a Fűts okosan! felvilágosító és tájékoztató kampány annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, emellett elérhetővé tesz minden helyes fűtési technikával kapcsolatos információt.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta: a légkörben lévő aeroszol részecskék – a szálló por – egészségkárosítók, de mennyiségük nemcsak a szennyezés hatására alakul, az időjárási paraméterek is befolyásolják.

A mérések alapján a PM10-es részecskék országos éves átlaga az elmúlt években jelentősen csökkent, ami azt jelenti, hogy Magyarország levegője egyre tisztább. Mind a PM10, mind a PM2,5 részecskék mennyiségét jelentősen befolyásolják az aktuális időjárási viszonyok: október 12. és 20. között szinte az ország valamennyi mérőpontján a PM10 értéke meghaladta az egészségügyi határértéket, ennek oka a szél és csapadékmentes időjárás volt. A PM10 a szálló por 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskéinek az elnevezése, a PM2,5 a 2,5 mikrométernél kisebbeké. Minél kisebbek ezek a részecskék, annál károsabbak az egészségre.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, esetenként hulladékot használ fűtésre.

Egy idén februárban készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az emberek a legfőbb környezetvédelmi problémának a légszennyezést tartják. Nem érzik viszont ebben a saját felelősségüket, a válaszadók kétharmada az ipart jelölte meg a szennyezettség forrásaként. Pedig fordított a helyzet, mivel 80 százalékban a lakossági fűtés okozza a PM-részecskék szennyezését a levegőben. Az ipar 5 százalékkal járul hozzá a szennyezéshez, hiszen az ipari létesítmények a környezetvédelmi hatóság engedélye mellett szigorúan szabályozott technológiával, szűrőberendezésekkel működnek - húzta alá.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy saját bevallásuk szerint a megkérdezettek 14 százaléka fűt hulladékkal, annak ellenére, hogy ezt tiltják a jogszabályok. Kerti hulladékot, avart sem szabad a tüzelő-berendezésben elégetni.

A megkérdezettek több mint 90 százaléka szerint hasznos és fontos az, hogy a kormány foglalkozik a fűtés és a tüzelés problémájával, és különböző szemléletformáló kampányokkal tájékoztatja a lakosságot a helyes fűtési módokról. A www.futsokosankampany.hu honlapról minden érdeklődő letöltheti a hasznos tájékoztató anyagokat - tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy különösen nagy veszélyt jelent a kezelt fa égetése. Javasolta, hogy keményfával fűtsenek a lakosok, és ne használjanak pénztárcaterhelő nedves fát. Száraz fával való tüzeléskor a fűtési költség 20-30 százaléka megtakarítható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×