eur:
405.89
usd:
366.57
bux:
86793.53
2025. április 10. csütörtök Zsolt

Halálos kéménypánik Budapesten

Novemberben eddig ketten haltak meg szén-monoxid-mérgezés miatt a fővárosban. A kémények rendszeres ellenőrzése azonban csak az egyik a tragédiák elkerülése érdekében elvégzendő feladatok közül – derül ki az illetékes szakember Magyar Időknek adott válaszaiból.

Budapesten a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft. feladata egyebek mellett a kémények ellenőrzése, ellentétben az ország többi részével, ahol a katasztrófavédelem végzi ezt a szakfeladatot.

A Főkétüsz ügyfélkapcsolati és kommunikációs osztályvezetője a Magyar Időknek elmondta,  a tragédiák kockázata rendszeres kéményellenőrzéssel minimalizálható, mivel a kéményseprő nemcsak a kéményt, hanem annak működési környezetét, a működésére ható tényezőket is ellenőrzi. Müller Máté hozzátette, a szén-monoxid-visszaáramlások jellemzően a kémény működési környezetének problémáira vezethetők vissza.

A balesetek forrása lehet a tüzelőberendezés karbantartásának hiánya.

Az ellenőrizetlen, hibásan működő gázkészülékek használata közvetlen életveszélyt jelent az adott ingatlanban lakókra és környezetükre. Kiváltó ok lehet a gázkészülék elégtelen levegőutánpótlása is. Az ingatlanban uralkodó nyomásviszonyokat megváltoztatni képes készülékek (konyhai szagelszívó, fürdőszobai ventilátor), illetve a szilárdtüzelő berendezések (például kandalló, kályha) gázkészülékkel történő egyidejű használata nagyon könnyen életveszélyes helyzetet teremthet - hangsúlyozta a szakember.

A kockázatok minimalizálása érdekében a Főkétüsz javasolja, hogy gázszerelő szakemberrel rendszeresen ellenőriztessék a gázkészülékeket, és  gépészmérnök közreműködésével gondoskodjanak a szükséges levegő-utánpótlás biztosításáról -  írta a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.04.10. csütörtök, 18:00
Nyeste Orsolya az Erste vezető elemzője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kockázat vagy lehetőség a génmódosított élelmiszer?

Kockázat vagy lehetőség a génmódosított élelmiszer?

A génmódosítás és a génszerkesztés a szakemberek szerint kulcsfontosságú segítséget jelenthet az élelmezési válság és a klímaváltozás elleni küzdelemben, sokan azonban attól tartanak, hogy a génmódosított élelmiszerek fogyasztása egészségügyi kockázatokat rejthet magában. De mit is jelent pontosan a génmódosítás és miben más a génszerkesztés? Valóban ezek a biotechnológiai eljárások jelenthetik a jövő élelmezésének kulcsát? És miért tiltja az Európai Unió a genetikailag módosított növények termesztését, miközben világszerte már több mint 200 millió hektáron vetik őket? Erről a témáról beszél az Alapvetés podcast új műsorában Györgyey János növénybiológus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×