eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Frankfurt, 2018. szeptember 17.Az új 100 és 200 eurós bankjegyek bemutatása az Európai Központi Bank (EKB) frakfurti székházában 2018. szeptember 17-én. Az új bankjegyeket 2019. május 28-án bocsátják ki. (MTI/EPA/Armando Babani)
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Újabb uniós pénzeket kaphatott Magyarország

Az elmúlt hetekben mintegy 260 milliárd forintnyi uniós átutalás történhetett meg az állam számláira Brüsszelből.

Szerdán robbant a hír, hogy tovább csúszhat az uniós támogatások kifizetése itthon, sőt egy névtelen európai bizottsági forrás a Reuters-nek azt mondta, elképzelhető, hogy idén semmit sem kap már Magyarország. Az államháztartási hiány folyamtosan nő az itthoni jelentős mértékű, megelőlegezett átutalások és a csak "csordogáló" brüsszeli átutalások különbözete miatt. Az első nyolchavi államháztartási deficit rekordmagasra, 1646 milliárd forintra futott augusztusig, a kormány ugyanis az uniós pályázatokra csaknem 1400 milliárd forintot előre kifizetett, Brüsszelből viszont szeptember közepéig utólagos megtérítésként csak 183 milliárd forint érkezett.

A folyamatosan frissülő brüsszeli kifizetési számláló azonban időközben 5,3 milliárd euróra ugrott - írta meg a Portfolio. A korábbi bizottsági és Pénzügyminisztériumi adatokból úgy kalkuláltak, hogy

az elmúlt hetekben mintegy 260 milliárd forintnyi átutalás történt Brüsszelből.

Ez arra utal, hogy a nyári egyeztetésekkel elsimított kérdésekben már ki tudtak küldeni számlákat a magyar hatóságok Brüsszelbe és azokra a szabályok szerinti részt (90%) ki is fizette az Európai Bizottság. Vagyis nem látszik Magyarország összes uniós támogatásának (horizontális) felfüggesztését fenyegető veszély, bizonyos programokban igenis jön a pénz Brüsszelből. A fő kérdés persze az a Portfolio szerint, hogy az egyeztetések sikeresen folytatódnak-e, mert az szükséges ahhoz, hogy a késő őszi hónapokban további nagy adag pénz érkezzen meg az állam számlájára.

A kormány minimális lehívási célja az idénre 1000 milliárd forint, ennek még közel felét kellene "behúzni" a következő három és fél hónapban.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×