INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

uniós pénz

forrásfelhasználás

zupkó gábor

európai bizottság

Javítani kell az uniós forrásfelhasználás átláthatóságán

Javítani kell az uniós forrásfelhasználás átláthatóságán

InfoRádió

Tovább kell javítani az uniós támogatások felhasználásának ellenőrzését - közölte az InfoRádióban az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Zupkó Gábor.

Zupkó Gábor a Transparency International uniós forrásokat érintő tanácskozása után az InfoRádiónak elmondta: az Európai Bizottság javaslata alapján a jövőben kéthavonta jelentést kellene tennie a kedvezményezetteknek a pénzek felhasználásáról.

"Rendkívül fontos, hogy az EU-s költségvetésből érkező források, különösen, amelyek a gazdaságélénkítésre, regionális támogatásra, kohéziós politikára érkeznek, jól használják fel, hiszen ezek a pénzek szolgálják hazánk felzárkózását, versenyképességének javítását" - fogalmazott Zupkó.

Pozitív példaként említette az út- és közműhálózat fejlesztését, illetve egészségügyi és oktatási intézmények felújítását.

Ugyanakkor a széles nyilvánosság tud olyan projektekről, amelyek nem sikerültek jól vagy nem fenntarthatóak, felesleges.

"Ezért kell, hogy a forrásfelhasználás jól fókuszált legyen, ne legyen rajta nagy veszteség" - nyomatékosította Zupkó.

Magyarország az elsők között van az egy főre jutó támogatások tekintetében, de azt gondolja, néhány területen javítani lehetne a forrásfelhasználás ellenőrzésén, hatékonyságán.

"Az uniós beruházásoknak jobban kell teljesíteni, számszerűsíthető céljai kell, hogy legyenek, például mennyi munkahelyet teremtettek. A tagállamoknak pedig minden végrehajtási adatról jelentést kell tenniük kéthavonta" - számolt be Zupkó az új javaslatról is, ami ellen tudomása szerint senki nem is emelt panaszt.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

A források hatékonyabb ellenőrzése kell - Zupkó Gábor
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018