eur:
393.8
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Varga Mihály pénzügyminiszter (j) beszél, mellette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2018. július 10-én.
Nyitókép: Soós Lajos

Óriási az államháztartási hiány, de ömlik a pénz az adókból

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya több mint 1646 milliárd forint hiánnyal zárt augusztus végén - közölte a Pénzügyminisztérium. Csiki Gergely, a Portfolio elemzője azt mondta, hogy a magas hiányszám az uniós projektek előfinanszírozása miatt alakult ki. Az adókból viszont a tavalyinál jóval több pénz folyik be.

A kormány Brüsszelből nem számít uniós forrásokra, úgyhogy továbbra is megelőlegezi az uniós projektek finanszírozását az állami költségvetésből, vagyis az adófizetők forintjaiból, és ez okozta az elmúlt hónapokban is az államháztartási hiány elszaladását - mondta Csiki Gergely, a Portfolio elemzője.

Nem volt ez másképp augusztusban sem, ugyanis miközben 79 milliárd forint értékben költött emiatt a kormány uniós forrásokra, addig Brüsszeltől csupán 21 milliárd forint bevétel érkezett.

Az uniós források egyenlege az év első nyolc hónapjában már 1200 milliárd forintos mínuszt mutat, tehát annyival kevesebb bevétel érkezett az EU-tól - tette hozzá.

Nem áll meg a folyamat

"Az elmúlt hetek jelzései alapján a kormány készül arra, hogy az év hátralévő részében nagyobb összegben hív le pénzeket az EU-tól, de erre pontos menetrend nem áll rendelkezésre. Ez nem ad okot aggodalomra az európai uniós módszertan szerint számolt egyenleg tekintetében, és ezért nem is aggódik a kormány, a GDP arányos 2,4 hiánycélt továbbra is elérhetőnek és reálisnak tartja" - vélekedett Csiki Gergely.

Államháztartási adatok

Idén augusztusban a központi alrendszer 155,3 milliárd forintos hiánnyal zárt az előző havi 70,4 milliárd és az egy évvel korábbi 163,1 milliárd forinttal - közölte az előzetes adatokat a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken.

Az államháztartáson belül

  • a központi költségvetés hiánya 1708,0 milliárd forint volt,
  • az elkülönített állami pénzalapok 21,8 milliárd forintos,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,0 milliárd forintos többletet értek el.

A tárca az év egészére továbbra is 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel és az uniós módszertan szerint 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol. Az első nyolchavi hiánnyal az egész évre tervezett 1360,6 milliárd forintos hiánycél 120,9 százaléka teljesült.

Ömlik a pénz az adókból

A PM arról is tájékoztatott, hogy augusztus végéig

  • általános forgalmi adóból 169,3 milliárd forinttal,
  • személyi jövedelemadóból 170,4 milliárd forinttal több bevételt számolhatott el a költségvetés, míg
  • a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok 187,6 milliárd forinttal haladták meg a tavalyi év azonos időszakának befizetéseit.

A növekvő befizetések hátterében a tárca szerint a gazdaság fehéredése és növekvő teljesítménye, a foglalkoztatottak számának bővülése, illetve a bérek dinamikus emelkedése áll.

Augusztus végéig az uniós kiadások elérték az 1388,5 milliárd forintot, bár az augusztusi kifizetések a 80 milliárd forintot sem érték el. Ezzel szemben a kormány mintegy 183 milliárd forint bevételt tudott csak elszámolni Brüsszellel - fűzte hozzá közleményében a Pénzügyminisztérium.

Megjegyezték, az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatásokat - így többek között a családi pótlékot - a Magyar Államkincstár már a nyár utolsó hetében kifizette, ami összességében 30,7 milliárd forintot tett ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×