eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Áttörés a magyar lakáshiteleknél

Bár a hitelállomány csaknem kétharmada még változó kamatozású, az új kihelyezésekben már 76 százalék volt márciusban a legalább 3 évre rögzített kamatozású hitelek aránya - írja a Portfolio.

A portál cikke szerint 119 milliárd forintnyi hitelt vettek fel márciusban a háztartások, ami nagyobb összeg, mint amit bármelyik őszi hónapban láthattunk, és a tavalyi nyári hónapokhoz fogható.

Az egy évvel korábbihoz képest

  • a lakáshitelek új kihelyezése 29%-kal 60 milliárd forintra nőtt,
  • a személyi kölcsönöké pedig 34%-kal 34 milliárd forintra emelkedett.

A leglátványosabb változást a kamatperiódusok elmozdulása jelenti. Idén februárban először fordult elő, hogy 70% fölé nőtt az éven túli kamatperiódusú lakáshitelek aránya az új szerződésekben, most pedig 76%-ra emelkedett. A látványos változás mögött a lakosság erősödő kockázatkerülése és a jegybank által minősített fogyasztóbarát lakáshitelek terjedése állhat.

A változó kamatozású hiteleket a 3 és 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek kezdték el kiszorítani, amiben nagy szerepe lehet az elmúlt egy évben bemutatott látványos, közel 1 százalékpontos kamatcsökkenésüknek. Az éven belül változó kamatozású lakáshiteleknél eközben csak 40 bázispontos kamatcsökkenés történt.

A lakáshitelek állománya az elmúlt egy évben 4,0%-kal, a személyi kölcsönöké pedig 31,1%-kal növekedett. Mivel azonban a szabad felhasználású jelzáloghitel tartozások 17,5%-kal visszaestek, és például az autóhiteleknél és a folyószámlahiteleknél is csökkenés következett be, teljes banki hiteltartozásunk 0,1%-kal alacsonyabb volt március végén, mint egy évvel korábban - írja a Portfolio.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×