eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Megbecsülték a Konzum-részvények fair értékét

Konzum, Opus, kriptodevizák, euró/forint, ingatlanpiac – lényegében ezt az ötösfogatot övezte kiemelte érdeklődés a befektetők részéről az elmúlt egy év folyamán. Az MKB Bank elemzést tett közzé a Konzum 2017 tavaszán kezdődött szárnyalásáról.

A Konzum- és az Opus-részvények esetében a hivatalos tájékoztatásokon, illetve a már megjelent nyilatkozatokon túl kevés olyan információ áll rendelkezésre, amely a két részvény potenciális értékének meghatározásában segítene. Az MKB Bank elemzése megállapítja, hogy a korábban az iparban, a kereskedelemben és az ingatlanszektorban tevékenykedő Konzum, amelyet 1988-ban alapítottak, és az egyik első cég volt a Budapesti Értéktőzsdén, 2015-2016 folyamán ment át jelentős átszervezésen. A cégcsoport pedig 2017-re szerzett érdekeltségeket a turizmus, a pénz- és tőkepiac, a biztosítási szolgáltatások, valamint a kereskedelmi ingatlanhasznosítás és -üzemeltetés területén.

A részvény azóta már a BUX-index tagjává vált, és a Budapesti Értéktőzsdén a Prémium kategóriába is bekerült. A Konzum tőzsdei szárnyalása 2017 tavaszán kezdődött, év végére pedig bizonyos kereskedési napokon a blue-chipeket is meghaladó forgalmat generált.

Ennek eredményeként a Konzum árfolyama tavaly 6600 százalékkal emelkedett

- állapítja meg a tavaly nyár óta egy alapkezelőn keresztül 45 százalékban a Konzum befektetési alapkezelő által tulajdonolt MKB Bank elemzése. Megjegyzik ugyanakkor, hogy mivel a cégcsoporton belül a vagyonelemek egy része privát társaság, a cég és ezáltal a részvények értékének meghatározása, a sztenderd részvény értékelési módszertanok szerint nehéz feladat.

A társaság értékét, megítélését jelenleg még mindig az akvizíciók, felvásárlások, a portfólió folyamatos bővítése határozza meg. Az MKB elemzése szerint ezért joggal merül fel a befektetőkben az a kérdés, hogy valójában mennyit érnek a részvények.

A Konzum befektetési portfóliójában a nyilvános, tőzsdei cégek sorát erősíti az ingatlankezeléssel foglalkozó Appeninn, a biztosításban tevékenykedő CIG Pannónia és a vagyonkezeléssel foglalkozó Opus Global. Mellettük olyan nem nyilvános társaságok is a vagyon részét képezik, mint például a Hunguest Hotels, a Ligetfürdő vagy a balatoni kempingeket üzemeltető Balatontourist.

A vállalat a korábban kommunikált stratégiája szerint Magyarország legnagyobb szállásadó cégévé szeretne válni. A menedzsment publikus előrejelzése szerint a jelenlegi hotelportfólió körülbelül 4,5 milliárd forint kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt érhet el a következő években.

A pénz- és tőkepiac, biztosítási szolgáltatások szegmensében a Konzum Befektetési Alapkezelőn, amely a magántőkealapok és ingatlanalapok kezelését végzi, valamint a CIG Pannónián keresztül van jelen. Az ingatlankezelést az Appeninnben való részesedés teszi lehetővé.

A Konzumnak 4,8 százalékos tulajdonrésze van az Opus Global-ban. Az Opus Global szintén holdingcégnek tekinthető, a csoport jelen van az építőiparban, médiában, nehéziparban, mezőgazdaságban, szállodaiparban és az ingatlankezelésben. Az Opus Global részvényeivel a Konzumhoz hasonlóan szintén a Budapesti Értéktőzsdén lehet kereskedni.

Ezen túlmenően egyéb cégekben is van részesedése, de azok könyv szerinti értékhez való hozzájárulása elenyésző vagy jelenleg semmilyen tevékenységet nem végeznek.

Egy vállalat fair értékének meghatározása több módszerrel történhet. Az árfolyam és az egy részvényre jutó könyv szerinti érték aránya (P/BV) szerint a Konzum fair értéke a P/BV érték 2,13-szeresén található.

A Konzum egy részvényre jutó könyv szerinti értéke a 2017. évi nem auditált pénzügyi beszámoló alapján 1958 forint, így egy részvény fair értéke 4175 forint.

Fontos megjegyezni, hogy a társaság erőteljes növekedési szakaszban van, ahol a következő években további cégeket is megvásárolhat. Az egyéb üzletrészek, vállalatok felvásárlása nem feltétlenül növeli tovább a P/BV mutatót; ha azonban a tőke értéke nő, a vállalat értéke is növekedni fog, ha nem kell jelentős részvénykibocsátással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×