eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ítélet a Buda-Cash perben

A Fővárosi Törvényszék pénteken ítéletet hirdetett a Buda-Cash Brókerház Zrt. „fa“ felperes által a Saxo Bank A/S alperes ellen szerződés érvénytelensége iránt indított perben.

A bíróság kötelezte az alperest, hogy fizessen meg a felperesnek 1.170.000.000 forintot, és 2.542.000 eurót, valamint ezek késedelmi kamatait, illetve adja vissza a felperesnek az értékpapírjait. A bíróság ezt meghaladóan a keresetet elutasította. A Buda-Cash Brókerház Zrt. 79%-ban lett pernyertes, ezért 27.389.065 forintot követelhet perköltségként az alperestől.

A felek 2003 óta üzleti kapcsolatban álltak egymással, amelyet több szerződés és keretmegállapodás szabályozott, az alperes kereskedési platformot biztosított a felperes és ügyfelei számára, a kereskedési és letéti számláit vezette. 2015 januárjában a Saxo Bank felszólította a felperest, hogy a nagy összegű negatív egyenleget mutató számlájára utaljon fedezetet. Ennek a problémának a megoldására a felek 2015. január 18-án megállapodást kötöttek egymással, annak érdekében, hogy azonnali, nagy összegű tartozás megfizetés hiányában is fennmaradjon az üzleti kapcsolat, folytatódjon a kereskedés és ne kelljen nyitott, nem veszteséges pozíciókat lezárni. A Buda-Cash Zrt. a megállapodásban foglaltakat részben teljesítette.

A Saxo Bank 2015. március 18-án kelt felmondó levélben, február 24-i hatállyal felmondta a Buda Cash Zrt-vel kötött valamennyi szerződést. Időközben a Magyar Nemzeti Bank átfogó helyszíni vizsgálatot tartott a Buda Cash Zrtnél, majd 2015. február 24-én felfüggesztette a befektetési vállalkozási engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki, március 4-én visszavonta a tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a felszámolást, amelyet a Fővárosi Törvényszék 2015. március 5-i kezdőidőponttal rendelt el. Ezt követően a felek 2015. szeptemberig egyeztettek többek között a 2015. január 18-i megállapodás érvényességéről is. A SAXO Bank a Buda Cash Zrt. részére fenntartott számlák egyenlegein lévő pénzt és pénzügyi eszközöket a Buda-Cash Zrt-vel szembeni követelése fedezetének tekintette és nem adta át. A Buda-Cash Zrt. az egyeztetések során visszakövetelte a 2015. január 18-i megállapodás alapján megfizetett részleteket is.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. „fa“ felperes a bírósághoz 2015. október 21-én érkezett keresetében kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy állapítsa meg a SAXO Bank A/S alperessel 2015. január 18- án, a felszámolás megindulása előtt kötött szerződése érvénytelenségét. A keresetében kérte továbbá, hogy a bíróság kötelezze az alperest a szerződés alapján átadott pénz - közel kétmilliárd forint és több, mint 2,5 millió euro - visszafizetésére, illetve az értékpapírok visszaadására.

Az alperes kérte a kereset elutasítását.

A bíróság megállapította, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt. keresete részben alapos.

A Fővárosi Törvényszék az ítéletének indokolása során megállapította, hogy a Fővárosi Ítélőtáblának az ügyben korábban hozott végzésében foglaltakra tekintettel, a felek közötti jogvita elbírálására joghatósággal rendelkezik. A Saxo Bank a perben hivatkozott arra, hogy a magyar bíróságnak a vita elbírálása során a dán jogot kell alkalmaznia, azonban ennek okaira részletes magyarázatot nem adott, illetve a konkrétan alkalmazandó dán jogszabályokat sem jelölte meg. Ezért a bíróság a magyar jogszabályok alapján bírálta el a keresetet.

A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás során vizsgálta, hogy a felperes keresete határidőben érkezette-e a bíróságra. Ennek megállapítása után tisztáznia kellett, hogy a felek között létrejött megállapodás pozíciólezáró nettósításra irányult-e, ugyanis jogszabályi rendelkezés folytán a felszámolás alá kerülő társaság ilyen tartalmú megállapodásai nem támadhatóak. De ennek a jogvédelemnek feltétele, hogy a felszámoló számára egyértelmű legyen, hogy a felek milyen egymással szembeni követeléseket összesítettek. A perben támadott megállapodás alapján ez azonban nem állapítható meg.

A bíróság megállapította, hogy 2015. január 18-án kelt megállapodás érvénytelen. Tisztázandó kérdésként merült fel, hogy az érvénytelenség következményeként pontosan milyen összegű követelése lehet a Buda Cash Zrt-nek a Saxo Bankkal szemben.

A bíróság egyetértett az alperessel abban, hogy ez a per nem irányulhat arra, hogy a Buda Cash Zrt. minden követelését érvényesítse vele szemben. Kizárólag olyan követelésre tarthat igényt, amelyhez a Saxo Bank a 2015. január 18-án kötött megállapodással jutott hozzá, vagy ez alapján tart magánál. Ennek a kérdésnek a perben azért volt jelentősége, mert a felperes a keresetét egy 2015. augusztus 31-én lekért számlaegyenlegekre is alapította. Az alperes a felek között fennálló kapcsolatra figyelemmel azonban már a perbeli megállapodást megelőzően is kezelhetett fedezetként készpénzt a felperes számára. A keresetben megjelölt számlaegyenleg önmagában azonban nem bizonyította, hogy a 2015. január 18-i megállapodás érvénytelensége miatt a felperes jogosult a számlaegyenlegen szereplő teljes összeg követelésére. A felperes nem bizonyította az eljárás során, hogy a január 18-án kötött megállapodásban meghatározott összegen felüli pénzt az alperes az érvénytelen megállapodás alapján tartaná magánál. Ezért a bíróság a keresetnek ezt a részét elutasította.

Az ítélet nem jogerős.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×