eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A magyarok a munkájuk több mint feléért nem kapnak fizetést

A magyarok a munkájuk több mint feléért nem kapnak fizetést

A teljes lakosság az összes idő 26,3 százalékát töltötte munkával, de ennek csak kisebb hányadáért kapott fizetést is.

A teljes magyar lakosság, csecsemőtől a nyugdíjasig, az évi összes idejének a 26,3 százalékát töltötte munkával 2010-ben. Az összes idejüknek a 15 százalékát azonban olyan munkával töltötték, amiért nem jár fizetés, úgynevezett láthatatlan munka, míg a bruttó hazai termékbe (GDP) beletartozó termelőmunkára, amiért fizetést is kaptak, csak az összes idejük 11,4 százalékát fordították – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal kiadványából.

Fizetetlen munkának minősül mindaz, amit a lakosok a családtagjaik ellátása során végeznek, vagy ha ellenszolgáltatás nélkül segítenek más háztartásoknak, illetve ha szervezeten keresztül végeznek önkéntes munkát.

A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy a fizetetlen, háztartási és önkéntes munkára fordított idő nagyságrendben hasonló a fizetett munkaidőhöz, mégis láthatatlan marad, amikor az ország gazdasági teljesítményét mérik.

A fizetetlen tevékenységek 95,9 százalékát a lakosok saját háztartásukban végzik, 3,9 százaléknyit más háztartásokban segítenek, 0,2 százalék pedig önkéntes munka. A saját háztartásra fordított munkaidő felét az élelmezésre fordítják, ide tartozik a főzés, mosogatás, a negyede a lakhatáshoz kapcsolódik, például takarítás. Gondoskodással telik a láthatatlan munka 20 százaléka, a legkisebb időhányadot pedig ruházkodásra fordítjuk a célok közül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×