INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

ksh

munkaidő

fizetés

háztartás

A magyarok a munkájuk több mint feléért nem kapnak fizetést

A magyarok a munkájuk több mint feléért nem kapnak fizetést

Infostart

A teljes lakosság az összes idő 26,3 százalékát töltötte munkával, de ennek csak kisebb hányadáért kapott fizetést is.

A teljes magyar lakosság, csecsemőtől a nyugdíjasig, az évi összes idejének a 26,3 százalékát töltötte munkával 2010-ben. Az összes idejüknek a 15 százalékát azonban olyan munkával töltötték, amiért nem jár fizetés, úgynevezett láthatatlan munka, míg a bruttó hazai termékbe (GDP) beletartozó termelőmunkára, amiért fizetést is kaptak, csak az összes idejük 11,4 százalékát fordították – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal kiadványából.

Fizetetlen munkának minősül mindaz, amit a lakosok a családtagjaik ellátása során végeznek, vagy ha ellenszolgáltatás nélkül segítenek más háztartásoknak, illetve ha szervezeten keresztül végeznek önkéntes munkát.

A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy a fizetetlen, háztartási és önkéntes munkára fordított idő nagyságrendben hasonló a fizetett munkaidőhöz, mégis láthatatlan marad, amikor az ország gazdasági teljesítményét mérik.

A fizetetlen tevékenységek 95,9 százalékát a lakosok saját háztartásukban végzik, 3,9 százaléknyit más háztartásokban segítenek, 0,2 százalék pedig önkéntes munka. A saját háztartásra fordított munkaidő felét az élelmezésre fordítják, ide tartozik a főzés, mosogatás, a negyede a lakhatáshoz kapcsolódik, például takarítás. Gondoskodással telik a láthatatlan munka 20 százaléka, a legkisebb időhányadot pedig ruházkodásra fordítjuk a célok közül.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018