eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Komoly pénzek fognak hiányozni az EU kasszájából - két lehetőségünk van

Komoly pénzek fognak hiányozni az EU kasszájából - két lehetőségünk van

A Brexit és a szaporodó uniós feladatok miatt évente mintegy 20 milliárd eurós deficit keletkezne 2020 után az Európai Unió költségvetésében.

Ennek befoltozására kézenfekvő lenne drasztikusan vágni a kiadásokat, de ez nem az üdvözítő út - fejtette ki meglátását a Hetedik Kohéziós Fórumon tartott beszédében Günter Öttinger. Az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa szerint két út előtt áll most Európa és ahhoz, hogy 2021 körül ne legyen kapkodás és pénzhiány az EU-ban, a gyorsabb utat kellene választani - írta a portfolio.hu.

Günter Öttinger az uniós támogatások feltételekhez való hozzákötését is feszegető panelbeszélgetés után tartott előadást. Íme néhány a fontosabb üzeneteiből.

  • A Brexit miatt évente 10-12 milliárd eurónyi nettó befizetés fog hiányozni a közös uniós költségvetésből.
  • Szaporodnak azok a feladatok, amelyekre az EU-nak költenie kellene, ilyen a közös határvédelem, a katonai kiadások fokozása, a migrációs válság kezelése.
  • A két tétel együtt évente mintegy 20 milliárd eurós deficitet vetít előre 2020 után az uniós költségvetésben, noha főszabály szerint az EU költségvetés nem lehet deficites.
  • A helyzet egyik megoldása az, ha a különféle fejlesztési kiadásokat drasztikusan megnyirbálja az EU, míg a másik az ha további bevételeket generál a közösség és ezzel együtt a kiadott támogatások hasznosulását (hatásfokát) is jelentősen tovább növelik.
  • Az uniós biztos szerint a most szerdán közzéteendő költségvetési vitaindító papír nagyon sok kellemetlen kérdést fog feszegetni, de nem ad konkrét válaszokat, sokkal inkább az a célja, hogy jelentős visszhangot generáljon és sok visszajelzést kapjon a Bizottság.
  • Ilyen kérdés például, hogy hány éves legyen az uniós büdzsé időtartama,  (lehet pl. 5+5 év is), össze kell-e kötni a jogállamisági kereteket az uniós támogatások kifizetésével (erről már korábban is szó volt és ma arról érkezett hír, hogy ezt a felvetést bele fogják írni a papírba), milyen legyen a tagállami társfinanszírozási arány és tartományonként milyen kifizetési szabályok legyenek, stb.)
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×