eur:
393.76
usd:
368.42
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A költségektől függően ennyiből jön ki nyolc oktatási év

A pénzcentrum.hu kiszámolta, milyen költségekkel számolhatnak a szülők az iskolakezdéstől az érettségiig.

Az általános iskolába való bekerüléskor egy gyermek tanszereire átlagosan 10 és 20 ezer forint közötti összeget költenek a magyar családok - plusz az iskolatáska, amire a tavaly augusztusi adatok szerint legtöbben a 10-15 ezer forintot, vagy 15 ezer forint felett költenek. A beiskolázási költségek alsó határa a portál szerint 12 ezer forint, ennyit minimum el kell költeni, de egy átlagos magyar család nagyjából 30 ezer forintot hagy a boltokban augusztusban, ha elsős lesz a gyermeke. - sorolja a lap.

Tankönyvek árával nem igazán kell számolni, mert az alsósok már ingyen kapják a könyvcsomagot. A menzára viszont költeni kell, havi szinten nagyjából 11 ezer forintot.

Ha négy évig kibírja az iskolatáska, akkor a későbbi (alsó tagozatos) tanévkezdéseket ki lehet hozni 10-15 ezer forintból. Erre jöhetnek a magánórák, a hangszeres zenei órák például egy félévre 7-12 ezer forintba kerülnek - plusz a hangszerbérlés, ha szükséges.

Az iskolai költségek a négy év alatt összesen 476 ezer forintba kerülnek. Ez az összeg akkor áll meg itt, ha a család olyan vidéki városban él, ahol nincs szükség tömegközlekedésre, és a gyermek semmilyen különórára nem jár. Öltözködni viszont neki is kell, évszakonként 20 ezer forintot alsó hangol elköltenek ruházkodásra a szülők. Ennek a családnak összesen 796 ezer forintba kerül az első négy iskolás év.

Ha a család egy kicsit többet költ tanszerekre, különórára járatja a gyermeket, nyáron elmehet egy közép árkategóriás táborba, többet költ öltözködésre, és a fővárosban élnek, tömegközlekedéssel jutnak iskolába. Ennek a család a négy év összesen 1.484.000 forintot tesz ki.

A portál összeszedte a felső tagozatosok iskolakezdésének költségeit, a közlekedési kiadásokat, zsebpénzt, esetleges különórák árát, ruházkodást stb. Itt a család anyagi helyzetétől függően hatalmas különbség adódott: heti két különórával, zsebpénz, tömegközlekedés és nyári tábor nélkül összesen 3.044.000 forint jött ki nyolc év alatt. Ugyanez akkor, a fentiekre is költenek, a gyereknek mondjuk valamilyen hobbija van, amire költeni kell, heti 3 különórára jár, és évente egyszer táborba megy, a végösszeg 7.176.000 forint nyolc év alatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×