eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma

KSH: gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - jelentette második becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az éves összevetésű növekedés üteme gyorsult az augusztusi 4,3 százalék után.

Az adatok megegyeznek a november 7-én közölt első becsléssel.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,0 százalékkal nőtt a forgalom az előző havi 2,8 százalékot követően. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,7 százalékkal emelkedett a forgalom az augusztusi 7,5 százalékkal szemben. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben mért 5,2 százalékos növekedés az előző tizenkét hónap erős emelkedése után a legszerényebb.

A számítástechnikai és egyéb iparcikkek forgalma 11,4 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest, az internetes és csomagküldő szolgálatok forgalma ismét 38,3 százalékos, március óta a legnagyobb növekedést mutatta. Tavaly október óta először csökkent a forgalom volumene a bútor- és műszaki cikk üzletekben, 1,4 százalékkal.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemi forgalom folyó áron 833 milliárd forint volt szeptemberben.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagforgalomban realizálódott.

Az első kilenc hónapban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×