eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fürjes Balázs: "az olimpia garancia arra, hogy Budapest régi tervei valóra váljanak"

Az infrastrukturális fejlesztések katalizátora lehet, ha Magyarország rendezheti a 2024-es olimpiát - véli az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, aki szerint ezekre a főként közlekedési beruházásokra amúgy is szükség van, de egy nyertes olimpiai pályázat garancia lenne a mielőbbi megvalósításra.

Második fordulójában van az olimpiai társadalmi párbeszéd program – jelezte az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

„Ennek az a lényege, hogy civil közösségekkel, szakmai szervezetekkel alaposan átbeszéljük az olimpiai terveket, előkészületeket, a pályázat lényeges tartalmát. Az ingatlanos, építőipari szakma magától értetődő partner ebben a folyamatban, hiszen az olimpia nagy lehetőség nekik. Ez gyorsítópálya Budapestnek. Azt tenné lehetővé, hogy azok a fejlesztések, közlekedési és út-, valamint más építkezések, amelyekre olimpiától függetlenül van szükség, végre valahára valóban megtörténjenek.”

Fürjes Balázs kijelentette, az olimpia garancia arra, hogy Budapest régi tervei valóra váljanak.

Leegyszerűsítve az olimpiához elsősorban sportlétesítményekre, infrastruktúrára és szállásokra van szükség - emelte ki.

„Budapest azért is pályázhat eséllyel a 2024-es olimpiára, mert közlekedésben szinte mindene megvan, ami egy olimpiához szükséges. Ez a város elbírna 2024-ben egy olimpiával, kitűnően meg tudná rendezni azt. Arra van szükség, hogy a fejlesztési tervek azon elemei, amelyekre olimpia nélkül szükség van, megvalósuljanak, de az olimpia mindezeket katalizálná.”

A kormánybiztos példaként a Galvani hidat említette. 

„1994-ben birtokba vehettük a Rákóczi hidat, 2006-ban a Megyerit. Most újra Dél-Buda és Dél-Pest jön. A Galvani hídra lenne szükség, amely ezeket összekötné, egészen az M1/M7-es bevezető szakaszától a Jászberényi útig egy híd és egy új budai-dél-pesti körút valósulna meg. Egészen biztos, hogy ez megvalósul, ha Budapest 2024-ben olimpiát rendez.”

Fürjes Balázs kifejtette, ez naponta 32 ezer autóval mentesíti a belvárosi hidak forgalmát, naponta 7 ezer autóval az Üllői útét, és összekötő kapocs lesz Dél-Pest, Csepel és Dél-Buda között.

„Megtörténik a ráckevei és csepeli HÉV teljes felújítása és gyorsvillamossá alakítása is, ami lehetővé teszi, hogy megszűnjön a sín a Nemzeti Színház, a Müpa és a Duna között. Birtokba lehet venni ezen a részen is a partot. Az olimpia garanciája tehát annak, hogy az olimpiától független tervek valóra válnak Budapesten” - hangsúlyozta az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×