eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hol magas a hazai tulajdonú bankok részaránya Európában?

Belgiumban a magyarországihoz hasonló a hazai és külföldi tulajdonú bankok részaránya Európában. Svédországban, Németországban vagy például Franciaországban nagyon magas, Csehországban és a balti országokban viszont nagyon alacsony a hazai tulajdonú bankok aránya - mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

Vannak olyan országok, ahol szinte csak hazai tulajdonú pénzintézet működik, és vannak olyan országok, ahol majdnem kizárólag külföldi tulajdonúak tevékenykednek - mondta az InfoRádiónak Palkó István, a Portfolio elemzője.

Hozzátette: Svédországban, Franciaországban, Németországban nagyon magas a hazai tulajdonú bankoknak az aránya, ezzel szemben például a balti államokban nagyon alacsony. Magyarország a középmezőnyben foglal helyet Európán belül. Nálunk nagyjából 50 százalék a hazai, illetve a külföldi tulajdonú bankok részaránya. Például Belgiumhoz egészen hasonló a magyar arány - mondta az elemző.

Palkó István kifejtette: a szomszédos országokban szintén vegyes a kép. Szlovéniában például a privatizáció megindulásáig magasabb volt a hazai, különösen az állami tulajdonú bankoknak a részaránya, Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában, és különösen Csehországban jóval alacsonyabb a hazai tulajdonú bankoknak az aránya.

Arról is beszélt, hogy nem függ össze egy adott országban a hazai tulajdonú bankoknak az aránya azzal, hogy mennyire fejlett az adott ország. Ugyanakkor például a magas állami tulajdonnak a részaránya válság esetén komoly kockázatokkal jár, hiszen az államnak kell az adófizetők zsebébe nyúlni azért, hogy megmentsen bizonyos bankokat. Ezt történt Szlovéniában.

Palkó István szerint nem létezik a szakirodalomban sem helyes arány arra, hogy mekkora a hazai tulajdon helyes aránya. Gyakorlati példák azt mutatják, hogy nincs is értelme ilyet meghatározni. Csehországban rendkívül stabilan működik a bankszektor, miközben szinte nincsenek hazai tulajdonú bankok, de például Svédországban szintén jól működik a bankszektor, viszont szinte nincsenek külföldi tulajdonú bankok. Tehát nem ez határozza meg egy bankrendszer helyes működését - tette hozzá.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×