eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A spanyol kockázati árazás Londonban elhagyta a magyart

Meredek emelkedéssel 400 bázispont közvetlen közelébe emelkedett a szerdai londoni kereskedésben a spanyol államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, amely immár meghaladja a magyar kockázatbiztosítási kontraktusok árfolyamát.

A spanyol szuverén törlesztéskockázat piaci megítélésének hirtelen romlásához hozzájárultak a takarékossági intézkedések elleni, erőszakba torkolló madridi összecsapások hírei, és azok a londoni elemzői vélemények is, amelyek szerint a hivatalos várakozásnál sokkalta mélyebb recesszió várható jövőre a spanyol gazdaságban.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég kimutatása szerint a szuverén spanyol törlesztésleállási kockázat ellen kínált piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 399 bázispont környékén járt a szerdai késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra a 363,6 bázispontos előző esti záró után.

A szerda estére kialakult spanyol CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves spanyol államkötvényre jelenleg csaknem 400 ezer eurós éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon. Ez egyetlen kereskedési napon belül több mint 35 ezer eurós drágulás.

A CMA londoni szakelemzőinek kimutatása szerint az összehasonlítható futamidejű magyar kormánykötvény-kötelezettségek CDS-középárfolyama szerdán enyhe emelkedéssel 390 bázispont körül ingadozott a 384,3 bázispontos előző záró után.

A Spanyolországgal kapcsolatos piaci aggályok kiújulását jelezte az is, hogy szerdán ismét a 6 százalékos lélektani határ fölé emelkedett az irányadó tízéves spanyol állampapír hozama a londoni másodpiaci forgalomban.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics közgazdászai szerdai helyzetértékelésükben közölték, hogy a spanyol kormány fél százalékos jövő évi visszaesési előrejelzésével szemben a maguk részéről 3 százalékos GDP-mínuszt várnak 2013-ra a spanyol gazdaságban.

A Capital Economics londoni elemzői szerint emellett az erősödő katalóniai autonómiatörekvéseknek is káros hatásai lehetnek a spanyol közfinanszírozás állapotára.

Artur Mas, az északkelet-spanyolországi tartomány kormányfője előző nap jelentette be, hogy népszavazást szeretne rendezni Katalónia függetlenségéről.

Katalónia gazdaságilag a legerősebb spanyol régió - a teljes spanyol GDP-érték 20 százalékát adja -, de egyben a legsúlyosabban eladósodott spanyol tartomány is.

Szerdai londoni elemzői vélemények szerint ugyanakkor reálisan nem várható, hogy Katalónia belátható időn belül elszakadna Spanyolországtól.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének szakértői befektetők számára szerdán összeállított elemzésükben "valószínűtlennek" nevezték, hogy Katalónia a közeljövőben kikiáltaná függetlenségét. A ház szerint ugyanis egy ilyen lépés számtalan jogi bizonytalanságot teremtene azzal kapcsolatban, hogy az új országnak milyen státusa lenne az Európai Unión belül, emellett "pusztító" gazdasági hatást gyakorolna nem csupán Spanyolországra, de magára Katalóniára is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×